Sarajevo

Dom naroda PS BiH formirao komisije i usvojio budžet za 2019.

  • 20.12.2019. 19:15

Dom naroda BiH usvojio je budžet za 2019. godinu, a zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH, Nikola Špirić, na sjednici Komisije za finansije i budžet tražio je da se iz obrazloženja budžeta izbaci dio koji glasi "pristupanje NATO-u", a koji se navodi u dijelu programa i aktivnosti Ministarstva odbrane BiH.

Taj dio zamijenjen je riječima "druge oblike saradnje s NATO-om". Dogovorom članova Kolegijuma Doma naroda izbjegnuto je amandmansko djelovanje koje bi, vjerovatno, dovelo u pitanje usvajanje budžeta na kraju godine, kaže za ATV zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

"Mi smo tražili da se briše ovo pristupanje NATO-u i da se kaže drugi oblici saradnje, jer je to na nivou dogovora koji je postignut u Predsjedništvu. Žao mi je i mislim, a i siguran sam da to proističe iz strategije spoljne politike BiH, što se ovo provlačilo kroz saziv Savjeta ministara u prethodne 3-4 godine i mislim da je dobro da je danas bilo razumjevanja da se ovaj dio izmjeni što je na liniji politike SNSD-a", rekao je Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH. 

Protiv budžeta glasao je samo SDP-ov Denis Bećirović. SDS-ov Mladen Bosić danas nije prisustvovao sjednici. Ministar finasija u teničkom mandatu Vjekoslav Bevanda kaže da su sa današnjim usvajanjem spaseni milioni maraka namjenjeni za BiH.

"Bez ovog danas usvojenog mi ne bi mogli platiti kontribucije za IPA, a onda višestruko, a onda milione i milione koje trebamo povući", istakao je Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH u savjetu ministara u tehničkom mandatu. 

U oba čitanja obezbjeđene su i međunarodne obaveze BiH za ovu godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM. Za troškove institucija potrošilo se blizu milijardu maraka, što je za 16 miliona više nego 2018. godine, dok je spoljni dug umanjen u odnosu na prošlu godinu.  

"Za Republiku Srpsku je važno da se nije povećao budžetski okvir, govorim za SNSD. Da li je realan ili nije, vjerujem da je poštovan zakon institucija BiH i žao mi je što smo došli u situaciju da o budžetu odlučujemo godinu dana sa zakašnjenjem", naglasio je Lazar Prodanović, delegat SNSD-a u DN PS BiH. 

Usvajanjem budžeta za 2019. godinu stvaraju se uslovi za sazivanje sjednice Fiskalnog savjeta. Ako u ponedjeljak, kako je i najavljeno bude potvrđen novi saziv Savjeta ministara, predsjedavajući Zoran Tegeltija mogao bi sazvati sjednicu na kojoj bi se dogovarao novi fiskalni okvir i budžet BiH za 2020. godinu. 

 

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок