Edvard Ferguson

 Dolaze britanski stručnjaci za bezbjednosni sektor

  • 16.07.2018. 15:03

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson rekao je da će Britanci, kojih je najavljeno duplo više u bezbjednosnom sektoru u regionu, doći iz različitih odjeljenja britanske vlade i da su to stručnjaci koji rade na pitanjima ilegalne migracije, reforme krivičnog pravosuđa i borbe protiv teškog i organizovanog kriminala.

"Ovi stručnjaci će raditi sa našim partnerima u regionu na borbi protiv ovih zajedničkih izazova koji predstavljaju prijetnju bezbjednosti građana na zapadnom Balkanu, ali i u cijeloj Evropi", izjavio je Ferguson Srni.

Prema njegovim riječima, trenutno britanski službenik za operativnu saradnju sa bezbjednosnim agencijama BiH, uključujući i sa MUP-om Republike Srpske, o pitanju borbe protiv organizovanog kriminala, radi iz Beograda.

"Moguće je da, kao rezultat ovog povećanja, stručnjak iz britanske Službe za carinu i prihode bude stalno razmješten u BiH, kao i u druge zemlje regiona, kako bi se pomoglo u izgradnji kapaciteta za borbu protiv ilegalnih finansija. Radujemo se saradnji sa relevantnim vlastima u okviru ovog razmještaja", dodao je Ferguson.

Nakon Samita zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji je održan prosle sedmice u Londonu, britanski ambasador u BiH podsjetio je da će Velika Britanija udvostručiti fondove za svoje projekte na Balkanu na nekih 80 miliona funti /oko 177 miliona KM/ do 2021. godine.

"Ne znamo još koliko će tog dodatnog novca doći u BiH, ali imamo ambiciozne planove i pozdravićemo kreativne ideje naših partnera u vlastima i civilnom društvu", rekao je Ferguson.

On je rekao da će BiH imati dobrobit na više načina jer Velika Britanija planira da donira "BBC Mikro:bitove" svakoj osnovnoj školi u zemlji, pojasnivši da su to mali kompjuteri za programiranje koji će pomoći u učenju digitalnog kodiranja i sticanja vještina rješavanja problema.

"Proširili smo naš Program globalnog preduzetništva i u njega uključili BiH, što će startapima /pokretanje novih poslova/ omogućiti mentorstvo i pristup britanskom digitalnom znanju", pojasnio je Ferguson i dodao da će preduzetnici iz BiH imati pristup zagarantovanoj kreditnoj liniji vrijednoj 150 miliona evra, koju finansira Evropska komisija.

On je napomenuo da je BiH dobila podršku Evropske komisije za tri projekta izgradnje auto-puteva u vrijednosti 275 miliona evra, a Komisija je za te projekte odobrila grantove u vrijednosti 43 miliona evra.

"Vestminister fondacija za demokratiju će pojačati aktivnosti u BiH sa fokusom na poboljšanje zastupljenosti žena u politici. A Velika Britanija je odvojilo milion funti /2,2 miliona KM/ za traženje posmrtnih ostataka 12.000 lica koje se još vode kao nestala nakon konflikta 1990-tih, od kojih je većina iz BiH", rekao je Ferguson.

Britanski premijer Tereza Mej predstavila je 10. jula na samitu u Londonu paket mjera za promovisanje Balkana, koje podrazumijevaju i da se udvostručuje broj Britanaca koji rade u regionu na pitanjima bezbjednosti koja utiču na Veliku Britaniju i Balkan, saopšteno je ranije iz britanske Ambasade u BiH.

U sklopu paketa se produžava mandat za još godinu dana panbalkanskim strateškim rezervnim snagama stacioniranim u Velikoj Britaniji i spremnim za razmještaj na Balkan u slučaju pogoršanja bezbjednosne situacije ili ako Britanija bude trebala da podrži stabilnost u regionu.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.