MIgranti zapalili kamp "Lipa"

Dok gori Krajina, Cikotić piše pisma

  • 23.12.2020. 16:42

Dok se u Krajini dešava pravi haos koji je kulminirao današnjim paljenjem kampa „Lipa“, ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić iz Sarajeva se bavi pisanjem pisama.

Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine „u cilju rješavanja migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona uputilo je zahtjev vlastima tog kantona i Grada Bihaća za privremeno otvaranje 'Bire' u koju bi se smjestili migranti iz Privremenog prihvatnog centra 'Lipa'“ - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo na taj način, kako tvrde, „koristi sve raspoložive resurse i ulaže maksimalne napore da spriječi humanitarne, epidemiološke i druge posljedice ukoliko više od hiljadu migranata iz 'Lipe' završe bez ikakvog smještaja na ulicama gradova Unsko-sanskog kantona“.

U dopisu koji je ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić uputio zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK-a Razimu Halkiću, premijeru USK-a Mustafi Ružniću i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, naglašeno je da je „Ministarstvo sačinilo plan izmještanja privremenih prihvatnih centara za migrante iz gradskih i naseljenih područja“.

- Plan je da se na lokaciji "Lipa" napravi prihvatni centar za migrante, za što su osigurana sredstva Savjeta ministara BiH u iznosu od 5.000.000 KM, 500.000 eura od Evropske komisije dok je više ambasada obećalo konkretnu pomoć u opremanju centra. Međutim, prema procjenama, radovi bi mogli biti završeni do kraja aprila iduće godine, te je do tada kao alternativni centar predloženo korištenje "Bire" - kažu iz Ministarstva bezbjednosti.

Ministar Cikotić je u dopisu naveo da „razumije nezadovoljstvo i nepovjerenje građana i institucija Bihaća i USK zbog nekih ranijih neispunjenih obećanja u rješavanju migrantske krize“.

- Ipak u novonastaloj situaciji očekuje se razumijevanje svih nosilaca vlasti USK-a i Grada Bihaća da u najboljem interesu USK, uzmu aktivnu ulogu u provođenju odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Posebno je naglašeno da bi nakon opremanja i otvaranja "Lipe", kamp "Bira" bio trajno i konačno zatvoren - stoji u saopštenju.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић