Kružna dionica

Dogovorena trasa autoputa Sarajevo-Beograd

  • 26.02.2019. 19:10

Cjelina autoputa Sarajevo-Beograd ići će preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli, i spuštaće se prema Sarajevu, ići će preko Pala, Rogatice i Višegrada. Tu su trasu autoputa i brze ceste konačno usaglasili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, minisar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić i Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske. Narednih dana, kaže Milorad Dodik, trasa će biti formalno ucrtana u kartu BiH, a poslije će prijedlog uputiti u Tursku na odlučivanje.

"Moram da kažem da je, na bazi razgovora koje smo prethodno imali, i turska strana je spremna da prihvati da to bude u cjelosti cjelovit, uslovno rečeno kružna dionica koja bi ulazila u Višegradu, išla preko Sarajeva, dalje prema Tuzli, Bijeljini i da nas spoji ponovo sa Srbijom," rekao je Dodik.

Procijenjena vrijednost autoputa je tri milijarde evra. Ranije je turski ministar saobraćaja rekao da je na trasi koja ide kroz BiH, od Sarajeva prema Tuzli do granice sa Srbijom, i od Sarajeva prema Višegradu do granice, potrebno da se izgrade 133 mosta i 53 tunela. Ta investicija i projekat je, kaže ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, od izuzetnog značaja.

"Kada govorimo o Republici Srpskoj, postoji veliki interes da se Republika Srpska, a prema tome i Bosna i Hercegovina poveže sa Beogradom i zato ne treba uopšte ni diskutovati na temu kolika će to biti značajna investicija i za razvoj i za privredu," rekao je Neđo Trninić.

U novi autoput moraju biti ukalkulisani i interesi BiH, odnosno Republike Srpske i Federacije. Ni Srbija ne smije biti izostavljena, kaže federalni resorni ministar.

"Spojnica Republike Srpske sa dijelom autoputa koja je već prošla Užice ide na Vardište i kao takva Sarajevo – Vardište je nastao koridor koji je spomenut preko Pala, Rogatice, itd," kaže Denis Lasić.

Definisana je i trasa kroz Srbiju. Prva ruta ići će od Požege do Kotromana, a vrijednost te dionice procijenjena je na 830 miliona evra. Druga će se protezati između Kuzmina i Rače, a vrijednost joj je 210 miliona evra.