Sastanak delegacija SNSD-a i HDZ-a

Dogovorena saradnja na svim nivoima

  • 12.11.2018. 20:29

Nismo se dogovarali da bi to bilo usmjereno protiv nekog trećeg, naprotiv pozivamo na razgovor i riješavanje nagomilanih problema u BiH, poruka je lidera dvije partije, nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a.

Ustavni sud BiH, OHR, Izborni zakon, ali i brojna druga pitanja koja opterećuju odnose u BiH, moraće da dođu na dnevni red, poručuje lider SNSD-a. Ne možemo da utičemo ko će biti predstavnici Bošnjaka, ali ih pozivamo da se što prije pojave, poruka je nakon sastanka u Istočnom Sarajevu. 

HDZ i SNSD će sarađivati na svim nivoima, a plod te saradnje žele vidjeti u najskorijem roku. 

"Prije svega da obezbjedimo da politike da BiH što je prije moguće dobije kandidatski status, za EU, da ojačamo suverenitet BiH, kroz otkazivanja  prisustva visokog predstavanika, da se na tim pitanjima zalažemo  za, izradu novog izbornog zakona, koji bi trebao da otkloni bilo kakve, nedoumice ili zloupotrebe, koje smo imali u prošlosti, u tom pogledu da se ponašamo sa odlukama mjerodavnih pravosudnih institucija", kaže Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Bilo je riječi i o konstitutivnosti Srba u FBiH. Obaviješten sam da su na nekim nivoima formirane komisije, koje će se baviti tim pitanjem, kaže lider SNSD-a. Poručuje da ta partija neće dozvoliti formiranje federalnog Doma naroda, bez 17 delegata iz reda srpskog naroda. 

Kako god to neko shvatio, to je ustavna obaveza, koja se mora ispoštovati, kaže Dodik. Lider HDZ-a podsjeća da su bh. institucije u protekle dvije godine bile u potpunoj blokadi, jer nije bilo parlamentarne većine, što je onemogućilo bilo kakve razgovore u BiH, koji se oko najvažnijih pitanja što prije moraju početi.  

"Naš je stav da jedno od ključnih tema u toj agendi, je pitanje Izbornog zakona, kako više nikada ne bi došli u situaciju, da jedan narod drugom bira predstavnike, u Predsjeništvo, odnosno u domove naroda, ali naravno i drugih pitanja, koja tamo stoje, zbog nepoštojanja parlamentarnih većina. 

Suverenitet Bosne i Hercegovine može biti ojačan činjenicom da institucije i domaći lideri preuzmu kompletnu odgovornost, i na tom pitanju će se lomiti sudbina BiH, šta god ko o tome mislio, kaže lider SNSD-a. 

BiH ne može da opstane, ako međunarodni faktor odlučuje o svakom pitanju i to više neće biti ni dopušteno, kaže Dodik. Ne želim majorizaciju nijednog naroda, a pogotovo neću dozvoliti da se to radi Srbima, poručuje  lider SNSD-a, koji se osvrnuo i na navode da predsjednik Turske lobira da SDA uđe u vlast. 

"Mi nećemo određivati ko će, mada ovako izgleda moćno da jedan Erdogan, bez obzira koliko, na politike, bi zamolio Milorad Dodika, mogu vam reći da ako do toga dođe, ozbiljno razmotriti. Nemam više nikavu odluku te vrste. Ne bi ušao u spekulacije, jer je to previše u Bosni spekulacija, o tome se i radi. Prestanimo spekulisati i počnimo nešto da uradimo, eto mi hoćemo, za razliku od svih onih iz Federacije koji misle Milorad Dodik dolazi iz ovog i onog razloga, ja dolazim da se nešto uradi, ali isto tako neću čekati da se nešto uradi", kaže Dodik. 

Najveća politička odgovornost u današnjoj BiH je, kaže Dodik, na bošnjačkoj političkoj eliti. Ta politika mora voditi računa da u BiH moraju biti zadovoljna i ostala dva konstitutivna naroda. Nemojte da prave grešku kakvu je napravila Srbija u bivšoj Jugoslaviji, zaključuje Dodik. Kaže da nema problema sa bošnjačkim narodom, ali ima sa Bošnjačkom političkom elitom. Nisam sretan što je Šefik Džaferović izabran za član Predsjedništva, ali ne biram ga ja, zaključuje lider SNSD-a i novoizbarani član Predsjeništva BiH.