Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Zapad gurnuo BiH u mulj, sada nas guraju u NATO

08:46, 09.10.2019.
Izvor: Sputnjik
Na godišnjicu održavanja opštih parlamentarnih izbora srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjeća da je jedino Republika Srpska uspjela da samo poslije mjesec dana ima novouspostavljenu vladu i izvršne strukture vlasti.

On kaže da to što na svim drugim nivoima u BiH vlast nije formirana, govori o jednoj sistematskoj krizi koja je prisutna u toj zemlji. Govoreći o problemu formiranja vlasti na zajedničkom nivou, Dodik ukazuje da je prethodne četiri godine sa bošnjačko-muslimanskom strukturom u vlasti bila opozicija Republike Srpske.

"Sarajevo ih se ni sada ne odriče. Oni pokušavaju različitim smicalicama da ih održe što je moguće duže na vlasti. Godinu dana uspijevaju tako što izmišljaju razne stvari kao što je priča o akcionom nacionalnom planu za članstvo u NATO-u, za koji znaju da Republika Srpska neće prihvatiti jer ima svoju rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i očuvanju ustavnog poretka. Nama nije na dnevnom redu članstvo, kao ni prvi korak ka članstvu u NATO", kazao je Dodik.

On smatra da je suština svega da se pronađe način da se održe na vlasti oni iz Republike Srpske koji su pokazali podaništvo političkom Sarajevu i njihovim interesima. Govoreći o razlozima za neformiranje vlasti na nivou federacije, Dodik ukazuje i na problem u odnosu Bošnjaka i Hrvata.

Bakir bi unitarnu BiH

Ipak, Dodik podsjeća da kao političar mora da pristaje na svaku mogućnost za dogovor, ali ne i da pristaje na kvalifikaciju kompromisa po svaku cijenu.

"Bakir Izebegović ne odustaje od tog sporazuma, ali smatram da su ga učili stranci da bude optimista, a realnost je da tamo optimizma nema. BiH je upala u mulj i žabokrečinu, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju. SDA traži unitarnu državu u kojoj nema entiteta, pri čemu se urušava osnovni koncept BiH. U Ustavu piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što misle da su većina", rekao je Dodik.

On kaže da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska, što tvrdi da nije tačno i dodaje da su najveći antidejtonski posao u BiH radili kriminalci u liku visokih predstavnika međunarodne zajednice.

"SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram svaki dan da se sastajem sa Amerikancima koji ispostavljaju zahtjeve", objašnjava Dodik.

Stranci u Ustavnom sudu

Na pitanje da li će insistirati da stranci napuste Ustavni sud BiH, srpski član Predsjedništva kaže da već 15 godina Bosna i Hercegovina ne uspijevaju da donesu svoj zakon o Ustavnom sudu i to je razlog zašto stranci ostaju.

Nema nijednog Ustavnog suda na svijetu, dodaje Dodik, koji je ustavotvorac, već je prema svim zakonima isključivo nadležan da saopšti da li je neki propis u skladu sa njim ili nije.

"Sada, kada je visoki predstavnik skrajnut, pojavio se Ustavni sud u kojem sede tri stranca i dva muslimana koji donose odluke opet na nagovor visokog predstavnika. To je jedna nemoguća situacija da se nastavi dalje i postoji određena saglasnost da to treba da se riješi u Republici Srpskoj, ali ne postoji na koji način treba da se borimo", rekao je Dodik.