Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Zajedničko opredjeljenje da što prije dobijemo status kandidata

  • 04.05.2020. 19:16

Zajedničko je opredjeljenje da se što prije dođe do kandidatskog statusa- poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka ad hoc političke radne grupe.

Nema više 36 poglavlja nego šest oblasti i tu je kako kaže značajna promjena dinamike. To  podrazumijeva mogućnost da i kada sve ispregovarate vratite se na početak, kao da ništa nije urađeno. 

"BiH ulazi u jedan nepovoljniji proces nego što su to neke druge zemlje koje u to već završile Srbija i Crna Gora koje su u postupku starog mehanizma pridruživanja", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

Taj put mogao bi da bude lakši kada bi se unutar BiH riješilo nekoliko pitanja. Glavno od njih kojim i se kandidatski put olakšao jeste i Izborni zakon. Taj put koče i javne nabavke ali i zajednička parlamentarna komisija gdje smatramo da se u delegaciji BiH treba da zadrži način odlučivanja predviđen Ustavom, kaže Dodik. Ono o čemu će morati da bude riječi tokom pregovora  jeste i Ustavni sud i pitanje stranih sudija.

"Moram da kažem da je to sad usložnjeno činjenicom da je izabrana nelegitimna i nezakonita komisija CIK-a da će to usložniti taj problem recimo pitanja za javne nabavke što je osnovni problem u BiH već godinama što je jedan namenuti zakon visokog predstavnika koji je bio odraz tog vremena", istakao je Dodik. 

Današnji sastanak je prošao bez predstavnika HDZ-a čiji lider Dragan Čović poručuje da na sastanak nisu došli zbog, kako je naveo, zanemarivanja načela konstitutivnosti i demokratskog predstavljanja. Upravo zato kaže Milorad Dodik rijec je o neformlnom sastanku bez ikakvih zaključaka jer nisu prisustvovali predstavnici jednog naroda.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.