Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Zadovoljstvo što bi Trošanji mogao biti komesar

14:53, 11.09.2019.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što bi Laslo Trošanji iz Mađarske mogao da bude evropski komesar za susjedstvo i proširenje jer Budimpešta ima bolji senzibilitet prema Balkanu od ostalih evropskih zemalja.

"Nemoguće je sada komentarisati personalna rješenja, ali treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen sa nizom unutrašnjih pitanja. To se odnosi na migracije, “Bregzit” i ostala važna pitanja", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Kada je riječ o politici proširenja EU, Dodik podsjeća da su političari bliski predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu protiv proširenja, što će biti teško prevazići dok Unija ne riješi postojeće probleme.

"Dakle, ostaćemo u koordinaciji, a resursi i podrška za proširenje EU su značajni. U BiH moramo gledati kako ćemo reagovati na sve izazove, pa i populacione, čemu je značajno doprinijela zapadna Evropa jer želi radnike, a suočava se sa socijalnim, obrazovnim i vjerskim problemima. Oni se orijentišu na zaustavljanje dolaska migranata sa Srednjeg i Dalekog istoka i da im baza za radnu snagu budu zemlje koje teže ka EU", rekao je Dodik.

On je naveo da je osnovno pitanje kako sarađivati sa EU kada BiH nema formiranu vlast i napomenuo da se raduje sastancima sa ljudima iz Evropske komisije.

Izabrani predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen nominovala je juče nove evropske komesare za određene portfelje, uključujući Mađara Lasla Trošanjija za budućeg komesara za susjedske odnose i proširenje.