Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik za Gazetu: Nećemo ugroziti prijateljstvo sa Rusijom

  • 16.04.2019. 11:28

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u intervjuu za rusku Gazetu da određene političke struje žele članstvo BiH u NATO, ali da je za srpski narod to ponižavajuće i neprihvatljivo.

"Nismo zaboravili da je NATO bombardovao Republiku Srpsku, a kasnije i Srbiju. Istorijska je činjenica da su za vrijeme jugoslovenskog sukoba Hrvati i Bošnjaci uživali podršku članica NATO. S toga, naravno, nastoje ubrzati proces evroatlantskih integracija BiH. Oni vjeruju da će nakon toga dobiti još veću političku podršku Zapada, jer NATO nije samo vojna organizacija, već i politička organizacija", rekao je Dodik.

On kaže da pitanje članstva u NATO za srpski narod predstavlja ne samo poniženje, već i gubitak samostalnosti i ugrožavanje dobrih srpsko-ruskih odnosa.

"Ne želimo da granica NATO sa Srbijom ide rijekom Drinom. Ne želimo da izgubimo političku autonomiju i prijateljstvo sa Rusijom", istakao je Dodik.

Kada je riječ o situaciji u regionu, Dodik je rekao da se zapadni eksperimenti na Balkanu nastavljaju, te da neriješeni sukobi omogućavaju Zapadu da potencijalno ponovo interveniše.

On kaže da u regionu prevladavaju dvostruki standardi - ono što je dozvoljeno jednom narodu, drugom nije.

"S jedne strane, dozvoljeno je stvaranje etnički čiste Hrvatske i odvajanje Kosova od Srbije, a sa druge strane, Republika Srpska se zadržava u BiH, koja zapravo ne funkcioniše", ističe Dodik i dodaje da to jasno ukazuje na negativne namjere prema jednom narodu - srpskom.

On naglašava da je rukovodstvo Srpske i Srbije svjesno šta treba da se uradi da se spriječe nasilje i pokušaji nelegitimnog zauzimanja vlasti od strane onih koji djeluju u interesu Zapada.

"Dobili smo nedvosmislenu podršku ljudi na izborima i moramo opravdati njihovo povjerenje", poručuje Dodik.

Dodik je izrazio uvjerenje da će jednog dana svi Srbi živjeti u jednoj državi.

"Ako je to dozvoljeno drugima, zašto Srbima ne bi bilo?", pita on.

Dodik je, u intervju za Gazetu, najavio da će u junu prisustvovati Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, te da je za Republiku Srpsku važno da bude predstavljena na ovom važnom svjetskom događaju.

"Redovno posjećujem ovaj forum i smatram ga jednim od ključnih svjetskih foruma, posebno zato što se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Vladimira Putina. Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu je prilika da se upoznate sa dostignućima ruske ekonomije", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su ključni sporazumi o učešću ruskih kompanija u projektima u Republici Srpskoj potpisani upravo u Sankt Peterburgu, te da je izuzetno važno da se nastave pregovore o učešću Srpske u projektu "Turski tok".

Dodik je rekao da će učestvovati na manifestaciji "Besmrtni puk" 9. maja u Banjaluci, te da Republika Srpska i srpski narod podržavaju ovakve i slične događaje kojima čuvaju sjećanje na svoje pretke, njihove podvige i patnje.

Dodik je naglasio da su mu podrška i savjeti slavnog srpskog režisera Emira Kusturice jako važni.

"On je moj prijatelj, veliki intelektualac, sposoban da razjasni suštinu problema, izbjegavajući birokratske izraze. Emir mi pomaže da razumijem zamršenosti globalnih procesa", rekao je on.
 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.