Članovi Predsjedništva BiH sutra u Briselu

Dodik: Umjesto dobrih vijesti nosimo institucionalnu krizu

  • 28.01.2019. 19:09

Evropski put BiH je dio koncenzusa svih političkih aktera i nije dobro da ga bilo koja strana, zbog svojih uskopolitičkih interesa, ucjenjuje i narušava - poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH, dan prije odlaska u Brisel, gdje će zajedno sa druga dva člana razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropske unije. Potrebno je što prije obezbjediti kandidatski status, kaže predsjedavajući i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ali  istovremeno poručuje da trenuto stanje u BiH najbolje ilustruje činjenica da ni tri mjeseca nakon izbora nije formirana vlast. 

"Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na Upitnik, kako bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma," rekao je Dodik.

Dodik poručuje da će se energično usprotiviti daljem usložnjavanju unutrašnjih prilika u BiH i pokušajima prizivanja bilo kakve intervencije međunarodne zajednice. Smatra da je međusobni dogovor izabranih predstavnika konstitutivnih naroda jedina formula za rješavanje problema. Oglasila su se i druga dva člana Predsjedništva. Kažu da očekuju da će se u Briselu razgovarati i o kandidatskom statusu, iako je nekoliko puta ponovljeno da o tome nema riječi dok se ne formira vlast na svim nivoima. 

"Zapravo idemo sa porukom da bi bilo dobro, mudro i pametno, ne samo za nas, nego i za zemlje Evropske unije, da BiH dobije kandatski status," kaže Željko Komšić.  

"Evropska unija je izrazila nešto brižljiviji odnos prema BiH, još 2014. godine, kada je evropski put u pitanju. Očekujemo da se, zbog ukupne situacije ovdje u BiH, taj brižljiviji odnos nastavi, i da se on iskaže kroz dodjelu statusa kandidata našoj zemlji u toku ove godine," rekao je Šefik Džaferović. 

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović poručuje da će predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik sigurno prenijeti realnu sliku o svemu što se dešava u BiH i izraziti opredjeljenost za evropski put. Uvjerena je da će se u Briselu razgovarati o svim stvarima koje su prepreka za dobijanje kandidatskog statusa i oživljavanje puta ka Evropskoj Uniji. 

"Prevashodno je važno da se uspostave institucije na nivou BiH, da se konstituiše vlast, da se formira adekvatna parlamentarna većina, da se formira Savjet ministra, kako bi ljudi mogli da preuzimaju obaveze u okviru mehanizma koordinacije i sigurna sam da će to biti glavno pitanje, jer bez toga vi nemate pretpostavke da se dalje krećete na evropskom putu," rekla je Cvijanovićeva.

Dan prije razgovora sa evropskim zvaničnicama predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik sastao se sa ambasadorima Brazila, Srbije i Rusije. Predsjedavajući Dodik ambasadoru Srbije Aleksandru Đorđeviću uručio je  zvaničan poziv Predsjedništva predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti BiH. Sa srpskim abasadorom  razgovarao je o sutrašnjoj posjeti članova Predsjedništva Brisleu, ali i o ukupnoj političkoj situaciji u svjetlu posljednjih najava iz SDA da će se obratiti Ustavnom sudu.

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov informisao je predsjedavajućeg Dodika da će sutra, na rusku inicijativu, u Sarajevu biti održan sastanak Savjeta za sprovođenje mira, povodom antidejtonske inicijative i zahtjeva SDA o mijenjanju imena Republike Srpske.

Predsjednica Željka Cvijanović poručuje da je vrijeme da PIK zauzme realan stav, odnosno da kažu ko pravi dodatno nerazumjevanje među narodima, te ko uništava ono malo šanse za unutrašnji dijalog