Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Učesnici sastanka podržali sporazum o izgradnji auto-puta

  • 25.02.2021. 16:32

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku sa predsjedavajućim Savjeta ministara i premijerima Republike Srpske i Fedracije BiH /FBiH/ razgovarano o nabavci vakcina protiv virusa korona i sporazumu o saradnji sa Turskom u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo-Beograd.

On je ocijenio da je uspješnim sastanak kojem su prisustvovali premijeri Srpske i FBiH Radovan Višković i Fadil Novalić, te predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija budući da je postignuta velika saglasnost da se učini sve što je moguće da vakcine što prije budu obezbijeđene.

Dodik je izrazio očekivanja da i neki evropski programi dođu do BiH i da će biti nekih isporuka, ali nije mogao sa sigurnošću ništa potvrditi.

"Očigledno dje da je BiH sa stanovišta institucija preduzela sve da dođe do nabavke određenih vakcina putem programa "Kovaks", gdje je naručeno i plaćeno gotovo u 100 odstotnom iznosu 1.240.000 doza i da je predviđeno da budu isporučene u prvom kvartalu /ove godine/", rekao je novinarima Dodik i dodao da druge zemlje koje su slične ugovore potpisivale već dobijaju vakcine.

On je istakao da BiH s pravom zahtijeva od programa "Kovaks" koji su formirale UN da što prije počne isporučivati vakcine.

"Ukoliko dođe do probijanja roka, BiH će tužiti program `Kovaks` i tražiti nadoknadu štete", najavio je Dodik.

On je potvrdio da je prihvaćena ponuda predsjednika Srbije Aleksandara Vučića za 5.000 doza vakcina za zdravstvene radnike u FBiH.

Dodik je rekao da su svi učesnici današnjeg sastanka dali saglasnost na sporazumu o saradnji sa Turskom u vezi sa izgradnjom auto-puta Sarajevo- Beograd.

Dodik je podsjetio da je 2019. godine potpisan memorandum i da je utvrđena trasa puta između Republike Srpske i FBiH.

"Memorandum je podrazumijevao jedan širok okvir postupanja. U sporazumu se dalje preciziraju elementi koji idu za tim da odrede način ponašanja organa i finansiranje", istakao je on.

Dodik je napomenuo da se radi o međudržavnom sporazumu koji omogućava da se poboljšaju uslovi ugovaranja u smislu da to budu direktna ugovaranja.

"Ako neko sa kim imate međudržavn sporazum nudi finansije s njima možete da dogovorite izvođača i to je moguće uraditi su skladu sa zakonodavstvom BiH", pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum je sledeći nivo i svi učesnici sastanka su dali saglasnost za taj sporazum.

Sastanku u zgradi Predsjedništva BiH prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.