Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik u Briselu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije

  • 04.03.2019. 19:05

Evropska unija razumije atmosferu i političke okolnosti u BiH, i zato neće biti problema zbog toga što su neka od dodatnih pitanja ostala bez odgovora. To je evropski komesar za proširenje, Johanes Han poručio predsjedavajućem Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, koji je, osam mjeseci nakon što su stigla dodatna pitanja, u Briselu predao odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Han se, kaže, uvjerio da se  predsjedavajući Predsjedništva lično angažuje da BiH što prije dobije status kandidata, što pokazuje njegova druga posjeta Briselu u mjesec dana. Evropski komesar ne može da garantuje da će BiH kandidatski status dobiti do jeseni, ali tvrdi da ta opcija nije isključena. 

"Moguće je takođe da je aktuelni saziv već razmatrao pitanje, ili da se barem komitet bavi tim pitanjem. Parlament još nije odlučio, to na kraju zavisi od naše prezentacije, ali, u svakom slučaju, oglasićemo se prije inauguracije novog Parlamenta", istakao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

"Vjerujemo da će sadašnji sastav Komisije u svom mandatu uraditi mišljenje koje će nas kandidovati kod zemalja članica za podršku za status kandidata Evropske unije. BiH je pred izazovima da formira i novu vlast. Očekujemo da u onome što pokušavamo da učinimo tamo, da to učinimo u ovom mjesecu, u martu mjesecu i da završimo taj posao", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Evropski komesar će krajem marta doći u BiH. Milorad Dodik poručuje da u BiH postoji apsolutni konsenzus kada je riječ o evrpskom putu, ali i da ima pitanja za koja neće biti saglasnosti, poput prihvatanja Nacionalnog programa za NATO. Dodik je obavijestio Johanesa Hana i Federiku Mogerini da će, zato, neka druga, važna pitanja, uskoro biti riješena.

"BiH je neopravdano zastala na pitanju pridruživanja sporazumu o romingu u regiji i jedina je koja nije dala saglasnost da sporazum koji treba da se potpiše 5. aprila. Hoću da kažem da su članovi Predsjedništva i Predsjedništvo spremni da će sutra daju nalog i obezbijede prihvatanje tog sporazuma", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

"Važno je razumjeti da bi bila greška da se, od danas, kada su predati odgovori, do pribavljanja našeg mišljenja, ništa ne mora uraditi. Naprotiv, započete reforme moraju da se nastave. Jako je važno, i u velikom je interesu građana BiH, da se postigne sprazum o romingu. To je konkretan rezultat kojim se pokazuje korisnost približavanja Evropi, ali i pitanje dogovor o određenim pitanjima vezanim za akreditaciju univerziteta", istakao je Johanes Han, evropski komesar za proširenje.

Poslije mišljenja Evropske komisije, odnosno preporuke za status kandidata, o tome treba da odluče zemlje članice. BiH je trebalo više od dvije godine, prvo da odgovori na Upitnik, a potom i na dodatna pitanja.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.