Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: U Briselu iskazano jasno opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH

15:52, 09.10.2020.
Izvor: RTRS
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Briselu da su predstavnici evropskih institucija iskazali jasno opredjeljenje za evropsku perspektivu BiH.

Dodik je, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Polom Rendželom i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, rekao da EU ima niz očekivanja i "domaćih zadataka" za BiH.

"Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se mijenja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i dio eventualnog prenosa nadležnosti na zajedničk nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada", istakao je Dodik.

On je naveo da u Briselu sada ima više razumijevanja za BiH kao složenu zemlju, koja je suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.

"Ono što mi treba da uradimo jeste da obezbijedimo prolaz odeđenim inicijativama kao što je "mini Šengen" i paket investicija od devet milijardi namijenjen zapadnom Balkanu", rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je naveo da je na današnjim sastancima razgovarano i o migranstkoj krizi BiH te da su članovi Predsjedništva prenijeli evropskim zvaničnicima da migranti predstavljaju ne samo socijalni, već i bezbjednosni problem.