Za članstvo u EU

Dodik: U Briselu čuti kakve su šanse da BiH u ovoj godini dobije status kandidata

22:06, 22.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Presjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da će naredne sedmice u Briselu čuti od evropskih zvaničnika kakve su šanse BiH da u ovoj godini dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je izrazio žaljenje što čelnim ljudima EU neće moći da prezentuje "dobra dešavanja u BiH". 

"Malo šta nosimo u Brisel. Nismo odgovorili na sva pitanja iz Upitnika i to je nešto što je loše. Nismo formirali vlast na nivou BiH, Reformska agenda nije do kraja sprovedena, a imamo zastoj sa Međunarodnim monetarnim fondom i sa realizacijom Pisma namjere", rekao je Dodik za Televiziju "Al džazira Balkan". 

On smatra da će na sastanku u Briselu, na koji odlazi sa druga dva člana Predsjedništva BiH Šefikom DŽaferovićem i Željkom Komšićem biti riječi i o vlasti u Federaciji BiH koja takođe nije formirana, kao ni u pojedinim kantonima. 

"Vjerujem da smo sposobni da odvojimo evropski od atlantskog puta. Republika Srpska ima jasan stav što se tiče evropskih integracija - ona ih želi. Pozdravili smo formiranje mehanizma koordinacije koji je ranije donesen i usvojen, a u okviru njega možemo da dođemo do rješenja kao što se pokazalo u nekim ranijim periodima", rekao je Dodik. 

On je istakao da je za sve to potreban i efikasan Savjet ministara koji treba da bude mjesto okupljanja i sprovođenja mehanizma koordinacije po svim pitanjima. 

Dodik smatra da će u Briselu biti razgovarano i o regionalnoj saradnji za koju kaže da bi trebalo da bude na većem nivou, dodajući da vjeruje da isti stav imaju i DŽaferović i Komšić. 

"Moja politika, a vjerujem i ostala dva člana Predsjedništva BiH, jeste da se postigne što veći stepen regionalne saradnje. To smo i učinili na jednoj od prvih sjednica kojih je do sada bilo četiri. Pozvali smo sve predsjednike država iz regiona u posjetu BiH, a što se tiče evropskog puta, usvojili smo i jednu izjavu, čime smo jasno označili da novi sastav Predsjedništva želi da radi na onome što jesu evropske integracije", rekao je Dodik.