Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Sud treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović

  • Izvor: avaz
  • 14.09.2021.15:50

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da sve osumnjičene za ratne zločine treba uhapsiti i poručio da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu Bosna i Hercegovina.

- Predsjedništvo BiH može donositi odluke ako sva tri člana odlučuju. Ono što su oni juče uradili je karikatura koja ne doprinosi ničemu. Treba dozvoliti da pravosuđa zemalja u regionu rješavaju slučajeve ratnih zločina - rekao je Dodik novinarima komentarišući hapšenje bivšeg funkcionera federalnog MUP-a Edina Vranja od strane MUP-a Srbije.

On je rekao da je Srbija "demokratski organizovana zemlja i pravna država".

- Svako ko se sumnjiči za ratni zločin treba da bude priveden i ovdje u BiH. Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhapsili? Sud treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo - rekao je Dodik.

On kaže da Komšić i Džaferović "ne mogu ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića zvati na kafu", a nakon toga sve predstaviti kao pozivanje na konsultacije u veoma zvaničnoj diplomatskoj formi.

- Čestitam ambasadoru Srbije na dostojanstvenom ponašanju. Ne može se Srbija svesti na minimalnu mjeru i pozivati nekoga na kafu. Priča u Sarajevu da su oni žrtve, govori da žele da zaštite zločince koji su počinili zločine nad Srbima i to im je osnovna politika. Јasno je kuda sve ide u BiH, a to je skrnavljenje i zloupotreba institucija, te suprotstavljanje pravnoj državi - zaključio je Dodik.