Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Srpska strana neće dozvoliti majorizaciju

  • 27.08.2019. 17:26

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da u BiH nema demokratije jer se visoki predstavnik i stranci miješaju u svaki segment rada bilo kojeg organa i poručio da srpska strana neće dozvoliti majorizaciju i monopole na političko predstavljanje.

"Ustavnost ove zemlje narušena je nasiljem visokih predstavnika, koji su nosili i lomili Dejtonski mirovni sporazum i činili međunarodni kriminal. Tu nema demokratije", rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 

On je naglasio da je pravo na političko predstavljanje osnovno pitanje, a Bošnjaci su uzeli sva prava reprezentativnosti u Sarajevu i pokušavaju da nametnu status kvo. 

"Kada to uzmete jednom narodu, onda ste uzeli sva prava. To upravo čine Bošnjaci u Sarajevu", istakao je Dodik. 

On je pojasnio da to predstavlja krađa 60 miliona KM posredstvom Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te onemogućavanje sertifikovanja javnih univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci. 

"Ne date dozvolu da gradimo gasovod od Beograda prema Banjaluci ili pokušavate da onemogućite da sredstvima holandske Vlade po principu pola-pola gradimo Klinički centar, te smo primorani da uzmemo kompletan kredit da bismo završili. I to treba da bude u redu?", ukazuje Dodik. 

On je napomenuo da nefunkcionisanje organa na nivou BiH predstavlja okvir za bujanje korupcije i kriminala i dodao da zbog ove situacije trpe svi narodi. 

"Ne želim da moja nijedna politika bude na štetu bošnjačkog i hrvatskog naroda, ali ne želim niti jednu politiku koja majorizuje moj narod. BiH može egzistirati samo na potpunoj ravnopravnosti bez ovih političkih igara", poručuje Dodik. 

Prema njegovim riječima, sasvim je logičan zahtjev Hrvata da imaju pravo da biraju Hrvate, a ne da Bošnjaci to rade. 

"Šta je tu nenormalno? Odnosno, šta je normalno u zahtjevu da Bošnjaci biraju svog drugog člana Predsjedništva? Šta je to nego nepravda i favorizovanje atmosfere za kriminal i korupciju?", upitao je Dodik, ističući da će potencirati borbu protiv ove pojave. 

Kad je riječ o Ustavnom sudu BiH, Dodik je istakao da su bivši visoki funkcioneri SDA inkorporirani u ovu pravosudnu instituciju. 

"Imate situaciju da to dvoje sudija SDA i dva stranca glasaju na štetu Republike Srpske, da nam ukinu praznik, ovo i ono, i očekuju da aplaudiramo?!", rekao je Dodik, dodajući da na ovaj izbor nije mogao da utiče s obzirom na to da Narodna skupština Republike Srpske bira dva člana Ustavnog suda, a Federacija BiH četiri - dva Bošnjaka i dva Hrvata.