Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Sporazumom prihvaćen stav Srpske da ne ulazi u NATO

  • 09.08.2019. 19:12

Sporazum o formiranju vlasti u BiH, koji su potpisali izborni pobjednici SNSD, HDZ i SDA u najboljem je interesu Republike Srpske – poručuje to danas srpski član Predsjedništva i lider SNSD-a Milorad Dodik.

Nema dileme, pojašnjava Dodik, i da je Sporazumom prihvaćen stav Republike Srpske da ne pristaje na ulazak u NATO, niti bilo koji drugi vojni savez. Republika Srpska i SNSD su, kaže Dodik, uradili sve da Savjet ministara bude formiran što prije, ali u skaldu sa interesima Republiek Srpske i svim njenim odlukama. 

"To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav Srpske ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u Srpskoj bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija", kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

SDS i PDP, i pored jasno utvrđenih principa, nakon potpisivanja Sporazuma, kritikovali su potpisivanje Sporazuma, pripisujući lideru SNSD-a da je omogućio put BiH u NATO. Jasno je, kaže Dodik, da SNSD nije imao nijedan uslov za formiranje vlasti, osim da Republika Srpska uvijek bude na prvom mjestu. Tim se, tvrdi srpski član BH-Predsjedništva, ne mogu pohvaliti SDS i PDP, što, kako kaže, pokazuju i pokušajima da nelegitimno dođu do fotelja u Savjetu ministara.

Da su SDS i PDP patriotske stranke, kako s vremena na vrijeme vole da se predstave, nikada ne bi ušli u vlast u Sarajevu znajući da su poraženi u Republici Srpskoj – kaže Dodik. 

"Mi smo izašli na izbore da pobijedimo katastrofalnu politiku uperenu protiv Republike Srpske koju su SDS i PDP vodili u Sarajevu proteklih godina. Pobijedili smo i sada želimo da uradimo sve da našu politiku, koja podrazumijeva da je Srpska prije svega, unesemo u zajedničke institucije, koje i jesu tu da budu servis Republike Srpske i Federacije BiH, a ne da budu institucije odakle se Srpska disciplinuje. Jasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za Republiku Srpsku, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i po godine, koliko sjede u Sarajevu", poručuje Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

I lider SDA Bakir Izetbegović poručio je da je besmisleno da opozicione stranke u Republici Srpskoj, Milorada Dodika nazivaju izdajnikom, jer nije ni omogućen ulazak BiH u NATO. Podsjetio je Izetbegović i da su SDS i PDP upravo ti koji su izradili današnji plan Godišnjeg nacionalnog programa, a da ga Milorad Dodik može prihvatiti ili redukovati. PDP-ov Mladen Ivanić je, podjseća Milorad Dodik, na odlasku iz Predsjedništva  glasao za Strategiju spoljne politike u kojoj je NATO definisan kao jedan od prioriteta BiH.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.