Dodik: Smanjen broj ulazaka migranata

16:34, 17.09.2020.
Izvor: Srna
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Predsjedništvo na današnjoj sjednici konstatovalo da je smanjen broj ulazaka migranata u BiH i da se realizuju zaključci u vezi sa izmještanjem migrantskih centara iz naseljenih mjesta.

Dodik očekuje da će tako biti i u Bosanskom Petrovcu, gdje je napravljen kamp za migrante u srpskom povratničkom selu, što značajno ugrožava bezbjednost mještana.

On je rekao na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da je na sjednici konstatovano da se provodi i zaključak o angažovanju 340 kadeta u Graničnoj policiji BiH, što će doprinjeti njenoj efikasnosti.

Dodik je podsjetio da je ranije Stejt department utvrdio da u BiH ima zastoja kada je riječ o provođenju Strategije u borbi protiv trgovine ljudima, te da je Predsjedništvo danas dobilo izvještaj o tome i razgovaralo na koji način to može da bude riješeno.

"U izvještaju se navodi da je Republika Srpska učinila sve neophodno na tom planu - imenovala koordinatora i napravila čitavu mrežu ljudi iz tužilaštava, policije koji se bave tim pitanjem, dok to nije učinjeno u šest kantona u Federaciji BiH", rekao je Dodik.

On kaže da je BiH zbog toga dobila negativnu ocjenu sa mogućnošću da joj status koji ima bude smanjen, što bi moglo da dovede do toga da ne može da koristi fondove SAD iz kojih, između ostalog, idu i donacije USAID-a, jer je takva američka praksa i zakoni.

Dodik ukazuje da su najveći prigovori u vezi za radom pravosuđa u pogledu oštrine izrečenih sankcija za trgovinu ljudima i mrežama koje to čine.

"Zatražili smo od Savjeta ministara da koordiniše aktivnostima na tom planu, a od pravosuđa ne možemo ništa da tražimo, osim da apelujemo da pooštri svoju kaznenu politiku i da se uvede red u provođenje ove strategije u vezi sa borbom protiv trgovine ljudima", istakao je Dodik.