Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik se odvojeno sastao sa Palmerom FOTO

  • 05.12.2018. 17:10

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, u svom kabinetu u kojem je bila istaknuta i zastava Republike Srpske.

Dodik je izjavio da je zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru rekao da postupanja predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama moraju da budu u okviru rezolucije Narodne skupštine Srpske o vojnoj neutralnosti i poručio da je za BiH najbolji proces demilitarizacije.

Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom rekao da u okviru aranžmana sa NATO-om, pod nazivom Partnerstvo za mir, može da se odvija određena saradnja, te da takav format saradnje imaju i Srbija i Rusija. 

"Sedmicama se u BiH govorilo da je to u vezi sa NATO-om riješeno, a danas vidimo da nije. Palmer kaže da mi treba o tome da odlučujemo", naveo je Dodik. 

On je naglasio da je američkoj delegaciji rekao da je za BiH najbolji proces demilitarizacije. 

"Rekao sam im da ima prostora da se zatraži kandidatski status BiH u EU i da oni u tome mogu da pomognu, ako hoće", rekao je Dodik, ocijenivši razgovor kao dobar. 

Prema njegovim riječima, američku delegaciju obavijestio je da će organi BiH biti vrlo brzo formirani. 

"SNSD će dati svog predstavnika u Kolegijum Predstavničkog doma parlamenta BiH, a iz Federacije BiH (FBiH) to može da bude svako ko može da doprinese da bude formirana većina", rekao je Dodik. 

On je naglasio da o tome nije imao razgovore ni sa jednom političkom strankom iz FBiH, osim sa HDZ-om. 

"Mi ovdje ne pravimo nikakvu koaliciju, mi smo došli kao reprezentacija Republike Srpske i tako ćemo da se ponašamo", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, Palmeru je rekao da ne očekuje da on (Dodik) uradi bilo šta izvan njegove poznate politike niti išta protiv Srbije na bilateralnom i na multilateralnom nivou. 

"Rekao sam da ćemo da pratimo politike koje Srbija vodi prema NATO-u i rješenja sa Prištinom. U ovom trenutku ne priznajemo Kosovo", poručio je Dodik. 

Prema njegovom mišljenju, samoproglašeno Kosovo je donijelo bahatu odluku o taksama, ali sada je to stvar Evropljana. 

"Oni (Kosovo) su produkt međunarodne politike koja je bila loša dugo godina. Oni utiču na njih, oni su dozvolili da se ruši međunarodni sporazum CEFTA", zaključio je Dodik. 

Sastanku Dodika i Palmera prisustvovala je i američki ambasador u BiH Morin Kormak, a sve vrijeme sastanka bila je istaknuta zastava Republike Srpske.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.