Predsjednik SNSD-a

Dodik: SDS i PDP zaigrali opasnu igru

  • 21.05.2020. 15:06

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da su SDS i PDP podrškom Rezoluciji o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zaigrali opasnu igru i istakao da je ovo, prije svega, politička priprema da bi na sličan način pokušali da u Parlamentarnoj skupštini provuku nešto u vezi sa Srebrenicom.

On je novinarima u Banjaluci rekao da Bošnjaci kao narod nisu postojali za vrijeme Drugog svjetskog rata i da su tada bili hrvatsko cvijeće.

"Isticati u rezoluciji da su stradali Bošnjaci i da su oni antifašisti potpuna je neistina. Na trećem zasjedanju AVNOJ-a jedan musliman je rekao: `Nemojte da pravimo predstavu, niko od muslimana nije bio u partizanima sve dotle dok partizani nisu pobijedili`. Većina muslimana je tada bila u ustašama", naglasio je Dodik.

On je dodao da stradanje Srba u Garavicama kod Bihaća, gdje je ubijeno 12.500 ljudi, najbolje ilustruje tu činjenicu.

"Jedan od glavnih koljača Srba tih dana je nakon 10-15 godina postao važan opštinski funkcioner komunističkog režima u Bihaću. Zato tamo piše žrtve fašizma, a ne piše da su to Srbi koje su pobili fašisti", kaže Dodik.

On je ocijenio da se izbjegava osuda onoga što je ustaški režim učinio na ovim prostorima.

"U toj rezoluciji je moralo pisati da je NDH pokrivala današnju teritoriju BiH, Hrvatske i nekih drugih dijelova i da je državna politika NDH, u kojoj su značajno učestvovali muslimani, imala za cilj da pobije Srbe, Jevreje i Rome na ovim prostorima što su veoma predano radili tih godina i poznata je činjenica koliko je ljudi stradalo. Ovakva relativizacija i davanje značaja BiH koji joj ne pripada je čista revizija istorije i istorijska nauka ne može da potvrdi odredbe ove rezolucije", rekao je Dodik.

Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta dobila je juče podršku poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Za prijedlog rezolucije - koji je podnio poslanički klub Naša stranka - Nezavisni blok Predrag Kojović, Aida Baručija, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut - glasali su poslanici PDP-a i SDS-a, a amandmani SNSD-a nisu usvojeni.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)