Planira se i nelegalna proizvodnja oružja

Dodik: SDA popisuje vojno sposobne Bošnjake

  • 09.04.2019. 19:06

SDA ima plan da nelagalno proizvodi oružje i municiju i takve informacije moraju biti detaljno provjerene, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Tvrdi i da SDA na sastancima u Mostaru popisuje vojno sposobne Bošnjake, ali i da ima tačne datume tih sastanaka. Na taj način žele napraviti njihovu profilizaciju o tome gdje su i šta radili u ratu, a za one koji nisu vojno obučeni  na tim sastancima traži se način kako bi mogli da se pripreme, tvrdi Dodik. 

Geneza tog problema je, kaže, daleka, posebno ako se uzme u obzir da je međunarodna zajednica uništila sve fabrike namjenske industrije u Republici Srpskoj, dok  je u Federaciji takvih šest. O svemu tome detaljno je kaže obavijestio i Aleksandra Vučića.

“Tome treba dodati da su fabrike oružja koje su pod SDA povećale nekontrolisanu proizodnju oružja i to je ona priča o Bakiru Izetbegoviću i njegovoj tvrdnji da za ne daj Bože nesto proizvodi dakle Savjet ministara njima treba upravo to da propusti jer je veoma jasno da je nemoguće da se u fabrikama namjenske industrije ništa ne proizvodi mimo naloga koji daju oružane snage ili komercijalni ugovori koji se moraju predočiti da bi se dala saglasnost”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Aleksandar Vučić o tome nije detaljisao, ali jeste poručio da razni problemi ne smiju ugroziti svakodnevnu saradnju, koja je kako kaže najbolja u dosadašnjoj istoriji. Isto želi i sa BiH, posebno zbog trgovinske razmjene koja se iz godine u godinu uvećava. A uvećava se i pomoć Srbije Republici Srpskoj.

“Zahvaljujući orgomnom angažmanu predsjednika Dodika,  i svih njegovih ljudi, oni su se borili za svaku opštinu i ja sam srećan što sam prvi predsjednik Srbije koji je sa Vladom Srbije učinio to da je Srbija u svakoj opštini Republike Srpske uradi makar jedan projekat da bi ti ljudi osjetili prisustvo Srbije“, kaže predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Prisustvo Srbije osjetilo se danas i u prostorijama HDZ-a. Na sastanak kod Dragana Čovića stigao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Evropski put, saradnja Srbije i BiH, privreda - samo su neke od tema koje su se našle pred Vučićem i Čovićem. O svemu tome bi volio razgovarati i sa bošnjačkim liderima, poručio je Vučić. Ipak niko od njih nije se pojavio u Mostaru, ni na sastancima, ni događajima od regionalnog značaja. Dragan Čović kaže da su otkazali dolazak u posljednjem momentu, baš kao i prošle godine. Takve poteze naziva taktiziranjem da se spriječi formiranje Savjeta ministara. 

“Žurno moramo imati Savjet ministara nema više taktiziranja jer ovo su očigledno taktiziranja bošnjačke političke scene da se ništa ne desi u formiranju Savjeta ministara i posljedice već imamo kada su u pitanju institucije evropske zajednice“, kaže Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

“Bez obzira na istorijske razlike želimo da gradimo budućnost u miru i razumijevanju, to isto želimo sa bošnjačkom stranom ja sam se nadao da ću danas imati priliku da sa njima da razgovaram, ja se ne miješam u unutrašnjost BiH, i to je sve što mogu da vam kažem“, poručio je Vučić.

Sve je to igrica SDA - saglasan je  i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kako kaže, cilj im je da u Savjetu ministara  zadrže Srbe koji su njihovi podanici i na taj način sebi obezbijede mjesta u raznim institucijama. Bez obzira na to, Republici Srpskoj pripada mjesto presjedavajućeg Savjeta ministara i tri ministarstva i nista osim toga se neće desiti, poručuje Dodik. Na koja ministartva tipuje, ne otkriva, ali kratko poručuje da bi najrađe sva.

“Mi imamo našu poziciju propisanu ustavom tražim da Srbi zastupe kako je propisano Ustavom imamo situaciju da ne radi Parlamen jer ne rade komisije, dramatična stvar tražite status evropskog putu, a niste u stanju da ispunite rok u Savjetu Evrope i kome da objašnjavate da ste spremni kao zajednica ja znam da nismo spremni. BiH je ništa, ona je propala zemlja”

O problemima u zemlji, dovoljno govori i to što u gradu, u koji su danas stigli mnogi, izbora nije bilo deset godina, ali i da odluke Ustavnog suda i konstutivnost naroda u Mostaru odavno ne važe.