Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: SDA pokreće procese koji im neće ići na ruku VIDEO

21:24, 23.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je večeras da je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića pitao li je SDA svjesna šta radi pokretanjem inicijative u vezi sa osporavanjem imena Republike Srpske i da time pokreću procese koji im neće ići na ruku.

Dodik je izjavio da misli da je najavljena inicijativa nepotrebna i da bitno usložnjava odnose, izražavajući uvjerenje da se to neće desiti i da je to uspjela provokacija koja je podgrijala vatru u BiH.

Govoreći o radu pravosuđa, Dodik je ukazao da se SDA veoma upliće u pravosuđe, a da značajan uticaj imaju neke druge međunarodne institucije.

"Najbolje to zna (lider SBB-a Fahrudin) Radončić koji je preživio dosta golgote zbog nekorektnog uplitanja SDA u pravosuđe", rekao je Dodik za N1.

Prema njegovom mišljenju, pravosuđe je, prije svega, pod uticajem međunarodnog faktora, a ne pod uticajem nekih lokalnih lidera.

"Po Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima pravo na pravosuđe. To je stvar koja je nametnuta od visokog predstavnika", istakao je Dodik.

Ukazavši da se entiteti nikada nisu dogovorila o tome da pravosuđe bude na nivou BiH, Dodik je naveo da je zbog toga pokrenuto pitanje referenduma.

"Sa Ketrin Ešton smo dogovorili da bude urađena reforma pravosuđa i do danas ništa nije urađeno. Ovo je nakaradan sistem izbora sudija i tužilaca. Nigdje u svijetu neformalna grupa koja se zove Visoki sudski i tužilački savjet ne bira tužioce. Biraju državni organi", pojasnio je Dodik.

On je naglasio da je nezadovoljan Tužilaštvom BiH kao institucijom jer je ona vaninstitucionalna.

"Bivši glavni tužilac BiH Goran Salihović je nastradao jer se od njega očekivalo da me procesuira. On je nastrado bez razloga, samo zato što je bio u komunikaciji sa nekim ljudima. Potpuno sam miran. Da je bilo elemenata Dodik se ne bi mogao izvući nikako", rekao je Dodik.

Navodeći da nema nijednog favorita u pravosuđu, on je rekao da je novoizabranog glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordanu Tadić do sada sreo samo jednom na komemoraciji jednom tužiocu.

REPUBLIKA SRPSKA IMA ELEMENTE DRŽAVE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da Republika Srpska ima elemente države - teritoriju, stanovništvo i efikasnu vlast.

"Prema svim međunarodnim elementima za klasifikaciju države, to je to", rekao je Dodik za televiziju N1.

Konstatujući da Republika Srpska nema stolicu u UN, Dodik je naveo da je nemaju ni mnoge države SAD, a Dejtonski sporazum je rađen po uzoru na američki ustav i mnoge procedure odlučivanja i sama konstitucija BiH je prilagođena onome što se vidi u Americi.

Dodik je istakao da dejtonska BiH, onako kako je napisano u Ustavu BiH, nije problem za Srbe, ali da je sporna BiH koju su nametnuli visoki predstavnici.

Prema njegovim riječima, BiH je članica UN, ima svoje granice i teritorijalni integritet, a Dejtonskim sporazumom je određeno da ona živi sa unutrašnjom strukturom određenom ustavom koji je aneks tog sporazuma.

Dodik je podsjetio da se, po Ustavu BiH, srpski član Predsjedništva BiH bira iz Republike Srpske, dok se hrvatski i bošnjački članovi biraju na području Federacije Bih.

"Mi nosimo mandate sa određenog prostora, a čisto poslovnički imamo neke uloge", rekao je Dodik, navodeći da svoju funkciju u Predsjedništvu BiH doživljava kao tehničko pitanje i da nema neku naročitu emociju prema tome.

Upitan da li je nacionalista, Dodik je odgovorio da je pripadnik srpskog naroda kojeg je taj narod izabrao da brani njegove interese i da to radi vrlo srčano.

"Ne želim nikoga da ga povrijedim, nijedan moj politički potez nije usmjeren na loše Bošnjacima, niti Hrvatima, ali sam spreman da žestoko branim srpske nacionalne interese jer smatram da je to moj zadatak kao izabranog funkcionera tog naroda u Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska i srpski narod su opseg onoga što radi onako kako misli da je najbolje.

On je naveo da ima državljanstvo Srbije i da najčešće putuje sa pasošem te zemlje jer se osjeća bolje.

Dodik je rekao da zbog posla predsjedavajućeg Predsjedništva BiH boravi u Sarajevu onoliko koliko je potrebno po protokolu i da se ne zadržava mnogo.

On je naveo da Sarajevo ne osjeća kao svoj grad, ističući da konstelacija odnosa u ovom gradu ne ide u prilog normalizaciji života.

Pogledajte snimak emisije!