Inauguracija članovi Predsjedništva BiH

Dodik: Saradnja sa Rusijom i ukidanje OHR-a

  • 20.11.2018. 19:44

Neću odustati od saradnje sa Rusijom, zalagaću se za ukidanje OHR-a i evropski put Bosne i Hercegovine, ključne su poruke srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Moja baza je Republika Srpska, jer dolazim kao predstavnik srpskog naroda, kaže Milorad Dodik, koji je i prvi položio zakletvu. 

Dodik će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući bh. predsjedništva, a danas je zajednom sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem dužnost preuzeo od sada već bivših članova Predsjedništva. Prije nego što je i formalno preuzeo dužnost, Dodik je poljubio srpsku zastavu u bh. predsjedništvu, a potom je pročitao i tekst svečane izjave, koju je i potpisao. U prvom obračanju nakon toga, rekao je da ne želi nijedan loš potez usmjeren prema drugim narodima, ali želi adekvatan tretman Republike Srpske. 

"Zalagaću se da se ukine visoki predstavnik u BiH i to što je prije moguće. Mislim da uloga visokog predstvanika u kontinuitetu nije bila, u interesu dugoročne stabilnosti, razvoja BiH, mnoge odluke, a njih je bilo preko 540 sadržali su nametnute zakone, na koje visoki predstavnik nije imao pravo i intervencije Ustava", rekao je Dodik.  

Dodik je najavio da će već na prvoj narednoj sjednici bh. predsjedništva zajedno sa druga dva člana tražiti da se Bosni i Hercegovini što je prije obezbijedi status kandidata. Najavio je da će sprovoditi politike vojne neutralnosti, oko čega  su se okupile sve politicke partije u Republici Srpskoj. Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda je takođe jedan od zadataka, koji se u narednom peridu mora ispuniti. 

"Ukoliko BiH ne bude pokazala novu dimenziju, ja ne vidim svoje mjesto ovdje, ja nisam ovdje došao, ovdje da primam, platu, da putujem po svijetu, sve sam to prošao, ja hoću ovdje da napravimo jedan dogovor, uz puno uvažavanje dva entiteta, zajedničkih institucija BiH i svih građana u BiH.

Među zvanicama u bh. predsjedništvu bili su i predsjednik Republike Srpske, kao i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, ali i brojni ambasadori u BiH i visoki predstavnik Valentin Incko. Šefik Džaferović kaže da se moraju poštovati odluke bh. institucija, dok Željko Komšić najavljuje da će se zalagati za NATO put i evropske integracije. 

"BiH bi u sljedeće četiri godine, trebala biti, prestati biti objektom, te ostati subjektom, međunarodni regionalnih odnosa. U tom smislu spreman sam uložiti dodatne napore, u ostvarenju bolje i veće saradnje sa RH, Srbijom, CG i naravno sa Republikom Makedonijom, i Slovenijom", rekao je Komšić.

"Ukoliko jedni prema drugima budemo nastupali sa uvažavanjem, čak i onda kada imamo različite poglede, ukoliko budemo vodili civilizovan dijalog, ukoliko budemo težili dogovoru, ukoliko se budemo zalagali za istinu i pravdu, onda istinski možemo raditi na integraciji zemlje", kaže Džaferović.

Džaferović je poručio da je potrebno što prije formirati parlamentarne većine i da dio vlasti moraju biti izborni pobjednici. Milorad Dodik, član Predsjedništva iz Republike Srpske kaže da nije bilo razgovora, osim SNSD-a i HDZ-a.

"Inače ja ću već sutra kao član Predsjedništva već sutra poduzeti mjere da se svi predstvanici Srba koji su u zajednickim institucijama, smijene sa tih mjesta, mislim da mi je narod dao mandat i da ja to mogu, bez obzira na čekanje ja ću uspostaviti sistem reprezentacije RS, onako kako mi je narod dao mandat", kaže Dodik. 

Nakon Predsjedništva, trebalo bi uskoro da bude poznat i datum konstitutivne sjednice bh. parlamenta, a nakon toga počinju i razgovori o formiranju novog saziva Savjeta ministara BiH. Dodik zaključuje da će u Sarajevu odbaciti sve što nije u interesu Republike Srpske i da se nada će biti volje i želje da se u narednom mandatu nešto i uradi. 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином