Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH

Dodik: Sad ćemo mi uslovljavati formiranje Savjeta ministara

  • 01.10.2019. 19:06

Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. To bi ovih dana srpska strana mogla da  postavi kao uslov za formiranje Savjeta ministara, kaže za ATV Milorad Dodik. 

SNSD je, poručuje, još od izbora u oktobru insistirao da se vlast formira. Sada će, kaže Dodik, na sarajevske uslove odgovoriti uslovom.

"Vjerovatno ću i ovih dana i ja tražiti da ne uđemo u vlast dok ne odu strane sudije iz Ustavnog suda. Sad ćemo i mi uslovljavati formiranje vlasti. Evo sad ja idem u Sarajevo i tamo kad budem razgovarao ću reći, kada odu sudije Ustavnog sudaonda ćemo razgovarati o formiranju vlasti. - To ćete reći pred ambasadorima? - Naravno, ja nemam ni jedan problem njima da kažem", kaže srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH,  apel je koji je iz Srpske, formalno ili neformalno,  upućen nekoliko puta. Dodikov prijedlog da srpska strana time uslovi formiranje vlasti , podržavaju i drugi funkcioneri iz Srpske u zajedničkim institucijama. Ispunjavanje tog uslova bi, kažu, svakako bilo mnogo realnije od onog o pristupu NATO-u, s obzirom na deklaraciju Srpske o vojnoj neutralnosti, koja to ne dozvoljava. U ovom slučaju, kažu, potrebno je  samo uputiti Zakon o Ustavnom sudu u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

"Oni će se vrlo vjerovatno buniti, ali bune se protiv svega, pa neka vide sada da imamo vrlo argumentovano zašto to tražimo,. Dva Bošnjaka, dva Hrvata i dva Srbina, koji sjede u Ustavnom sudu, mogu da rade sav posao kad je u pitanju ustavnost, i taj Zakon bi se lako mogao donijeti, po hitnom postupku, bez formiranja komisija", kaže delegat u Domu naroda BiH, Dušanka Majkić.

"Gospodin Dodik nije najavio ucjenu kao što to rade njemu, nego je govorio šta je realno i šta je zasnovano na Ustavu BiH. Na Ustavu je zasnovano da pet godina poslije stranih sudija usvoji Zakon u Parlamentarnoj skupštini i da ih više nema i da suglasnost i da na suglasnost Predsjedništva sudije produžavaju taj mandat", kaže šef Srpskog kluba u PD PS BiH, Nenad Stevandić.

Zasmetao je Dodikov prijedlog Željku Komšiću koji je odlazak stranih sudija nazvao političkom željom. Odgovorio mu je brzo SNSDov Radovan Kovačević i poručio da se ne radi o želji već volji jednog naroda i da Komšić to, kao drugi bošnjački član predsjedništva ne može da razumije.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић