Budimpešta

Dodik razgovarao sa Šoltesom i Pastorom

  • 16.06.2019. 21:35

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je večeras u Budimpšeti sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom i predsjednikom Saveza vojvođanskim Mađara Ištvanom Pastorom.

Dodik se prethodno sastao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda. 

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša. 

Dodik prisustvuje gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" koji se održava u pozorištu VIG u Budimpešti, gdje je previđeno i njegovo obraćanje. 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik doputovao je u poslijepodnevnim časoivma u Budimpšetu. Od granice sa Hrvatskom ka glavnom gradu Mađarske dočekala ga je pratnja od 16 automobila. 

Dodik će sutra posjetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. 

U utorak, 18. juna, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastaće se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. 

Nakon radnog ručka planirana je zajednička konferencija za novinare Viktora Orbana i Milorada Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.