Hitna sjednica Predsjedništva

Dodik: Ne prihvatam razmještanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom

  • 11.06.2019. 13:24

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da na današnjoj hitnoj sjednici Predsjedništva, koja je bila posvećena migrantskoj krizi, nije donesena "bilo kakva odluka".

Dodik je novinarima nakon sjednice rekao da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, jer to nije nadležnost vojske. 

"Ja ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori", naglasio je Dodik i dodao da nije podržao ni odluku za raspoređivanje Fronteksa (Agencije za zaštitu granica EU), ocijenivši da bi to značilo samo još "tvrđu" granicu prema Hrvatskoj. 

Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo povećala probleme krize. "Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procedura govori da će se to vratiti na redovne sjednice", pojasnio je Dodik. 

On je dodao da je odbio i zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata po cijeloj BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović. 

"Na prostoru Republike Srpske neće se praviti migrantski centri jer Republika Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva, zaključivši da je problem s migrantima "serviran" nižim nivoima vlasti.

"Granična policija treba da napravi operativni plan"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se može uraditi operativni plan sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH ako postoji politička volja za to.

"Granična policija, u saradnji sa federalnom i kantonalnim policijama, u zoni svoje odgovornosti, treba da naprave operativni plan angažovanja radi sprečavanja nelegalnog ulaska u BiH", rekao je Dodik novinarima, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu. 

On je naglasio da, tamo gdje je granica BiH na teritoriji Republike Srpske, Granična policija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske treba da sačine zajednički plan sprečavanja ulaska u zemlju. 

"BiH nije na granici uradila svoj posao i sada je servirala nižim nivoima vlasti taj problem, koji je primarno bezbjednosni i socijalni", istakao je Dodik, naglasivši da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio po pitanju migranske krize, pogotovo onda kada je krenuo taj talas, tako da je sada nepotrebno tražiti od tog tijela da se angažuje na rješavanju. 

Prema riječima Dodika, bauk u vezi sa migrantima je opravdan, jer gdje god se pojave migranti, tu se dešava nasilje nad lokalnim stanovništvom i njihovom imovinom. 

Predsjedavajući Predsjedništva smatra da bi, tamo gdje su migranti stacionirani, trebalo da postoje rigorozne mjere ponašanja, ali naglašava da to nije u nadležnosti Predsjedništva, već nižih nivoa vlasti. 

Kada je riječ o primjeni sporazuma i raspoređivanju Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će se ta tačka naći na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva, te najavio da će uložiti vitalni nacionalni interes. 

"To znači da će o tom pitanju odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske", pojasnio je Dodik. 

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će insistirati da se riješe imovinski odnosi dvije zemlje, prvenstveno kada je riječ o imovini preduzeća i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH. 

"Neprihvatljivo je sa stanovišta bilo koga u BiH da se Hrvatska sa imovinom preduzeća iz oba entiteta ponaša na ovaj način", ostakao je Dodik i podsjetio da su hrvatska preduzeća koja su imala svoju imovinu u BiH, riješila taj problem.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.