Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Predsjednik Suda ima lažni identitet

  • 09.09.2020. 19:10

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec je državljanin Španije i ima špansko ime i prezime koje nije prijavio nadležnim organima u BiH kada se kandidovao za predsjednika Suda, izjavio je to srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Kako kaže, to je kršenje zakona i zloupotreba položaja, a nadležni bi trebalo da pokrenu istragu u koju se poručuje neće miješati. Nije tu kraj sumnjivim radnjama Ranka Debeveca tvrdi Milorad Dodik. Postoje saznanja da je Debevec imao veoma sumnjive aranžmane s osuđivanim licima u FBiH po pitanju korupcije i primanja mita za sudske presude.

“Kako može neko da bude uda lične podatke skriva i obavlja tako važnu dužnost kako je to moguće, provjerite da li je to tako, mi smo kod nadležnih španskih organa provjerili i jest tako, prema tome ja nisam sudija ni tužilac ja sam političar koji smatra da procese okvalifikujem i kvalifikujem na način da su oni kršenje zakona i zloupotreba položaja", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

U tome da Debevec ima špansko državljanstvo nema ništa sporno. Ali ima u tome što taj detalj nije prijavio. Da se za takav potez moraju snositi sankcije jasno stoji i u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu. 

Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec nije otkrio svoje špansko ime ali nije ni demantovao da ga ima. Kako saznajemo, Ranko Debevec u Španiji je svom imenu i prezimenu dodao prezime Kavason. U svom, više političkom saopštenju  Debevec ne objašnjava čitav slučaj ali zato poručuje da će se o optužbama Milorada Dodika oglasiti naknadno i da nema šta posebno da kaže.

Da ova situacija mora biti istražena do kraja jasan je srpski član Predsjedništva. Već imamo, kaže, pravosuđe koje ne daje rezultate, a na sve to i predsjednika Suda koji ne samo da skriva lične podatke nego po nalogu bezbjednosnih agencija BiH daje saglasnost da se prisluškuje bilo ko, a bez ikakvog zakonskog uporišta. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.