Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Pozicija Srba i Hrvata u BiH je uzurpirana

  • 27.08.2019. 14:54

U ovom trenutku sve ključne funkcije u BiH drže Bošnjaci - Denis Zvizdić na čelu Predstavničkog doma i Savjeta ministara, Bakir Izetbegović u Domu naroda, a Željko Komšić, koji je izabran bošnjačkim glasovima, je na čelu Predsjedništva BiH, poručio je danas na konferenciji za novinare Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Bošnjaci Hrvatima ne daju da izaberu svog člana Predsjedništva, dok Srbima ne dozvoljavaju izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara. Riječ je o uzurpaciji pozicije Srba i Hrvata u BiH, što ovu zemlju gura u ozbiljnu institucionalnu i političku krizu, ocijenio je Dodik.

Dodik podsjeća da se Džaferović i Komšić - koji u Predsjedništvu čine jedinstven front - pozivaju na ustavnost i zakonitost, a zaboravljaju da Zvizdić istovremeno sjedi na dvije stolice, da je predsjedavajući Predsjedništva trebalo da bude davno izabran, a da u Ustavu BiH egzaktno piše za šta je nadležna BiH a za šta entiteti.

Ističe da je dva puta od kad je potpisan sporazum predlagao da se održi sjednica i izvrši imenovanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, a to se ni danas nije dogodilo. 

Dodik naglašava da njegova politika nije majorizacija nikoga ni uzurpiranje ničijih prava, nego borba za prava Srba i Republike Srpske.