Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik poručio da neće glasati za Godišnji nacionalni plan

  • 16.08.2019. 19:03

Ne vjerujem da će mandatar za predsjedavajućeg Savjeta ministara biti predložen na sjednici u utorak - skeptičan je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Kada budemo raspravljali o slanju Godišnjeg nacionalnog plana, neću tražiti da se ta tačka povuče sa dnevnog reda - ali ću glasati protiv nje, jer me na to obavezuje odluka skupštine Republike Srpske.

"Naravno, imam neke mogućnosti vezano za tu vanrednu sjednicu - očigledno je da do toga imenovanja neće doći - ja pretpostavljam da neće doći - sačekaćemo još neki vremenski period koji predviđa život tog sporazuma, to je 5. septembar, nakon toga ćemo se odlučiti o nekim politikama", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Kancelarija visokog predstavnika, povodom spora oko Godišnjeg nacionalnog plana, oglasila se još jutros. Iz OHR-a tvrde da su "pokušaji Republike Srpske da se ponište ranije dogovorene reforme i oslabe institucije na zajedničkom nivou protivni Dejtonu". Iako je dogovorom o formiranju vlasti navedeno da se BiH ne obavezuje pristupom NATO-u, u OHR-u, izgleda, misle drugačije.

"Kretanje BiH ka NATO-u nedvosmisleno spada u spoljnopolitička pitanja koja su u isključivoj nadležnosti države. Odluke u vezi s tim, koje su donesene na državnom nivou, treba da se poštuju", saopštili su iz OHR-a.

Što se bh. NATO puta tiče, Republika Srpska ima svoj stav, izražen kroz odluku Narodne skupštine, poručuje prvi čovjek parlamenta. Oko ANP-a je postignut kompromis, i očekujem da će članovi Predsjedništva naći zajednički jezik na sjednici narednog utorka - optimističan je Nedeljko Čubrilović.

"Ovaj sporazum je između dvije ekstremne situacije - između unitarne BiH i eventualno samostalne Republike Srpske. I jedno i drugo je u ovim uslovima, u ovoj situaciji, nemoguće, i zato je napravljen taj sporazum koji po meni ima karakteristike da i zadovoljava i ne zadovoljava jednako sve strane. Zato on ima svoju vrijednost", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ukoliko bude preglasan, očekujemo da srpski član Predsjedništva iskoristi svoja zakonska ovlašćenja i sazove sjednicu parlamenta, kaže Čubrilović. Ipak, podsjeća da evropske institucije nisu tražile od Republike Srpske da prihvati NATO put BiH.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.