Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik poručio da je neophodno da BiH otvori granice

  • 20.05.2020. 19:14

Neophodno je da BiH otvori granice, i da to ne radimo sa zakašnjenjem u odnosu na region - poručio je Milorad Dodik, lider SNSD i srpski član Predsjedništva BiH. Dodik podsjeća da Srbija već sutra donosi odluku da je svima dozvoljen ulazak u zemlju, bez dodatnih kontrola i mjera samoizolacije.

Nakon današnjeg sastanka sa liderom HDZ BiH, Draganom Čovićem, poručio je da će njih dvojica tražiti od Savjeta ministara BiH da otvori granice.

"Imajući u vidu ekonomske potrebe i turističke potrebe, da je neophodno otvoriti granicu i BiH. Danas smo se složili da takav jedan zahtjev uputimo i Savjetu ministara, da već na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara donese se jedna takva odluka", rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD.

Republika Srpska je već poduzela prve korake u tom smjeru, ukidanjem kućne izolacije nakon ulaska u BiH. Od sutra u šest ujutro, sanitarni inspektori iz Republike Srpske neće više dežurati na granicama i neće izdavati rješenja o 14-dnevnoj kućnoj izolaciji. U zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije, takođe se traži od Savjeta ministara da ukine dodatne uslove za ulazak stranaca u BiH, koji su uvedeni zbog pandemije virusa korona. Gužvi na granicama, od juče, nema - jer su hrvatske vlasti donijele odluku da su svi međunarodni granični prelazi otvoreni za teretni saobraćaj.

Prethodna dva mjeseca, za saobraćaj teretnih vozila sa Hrvatskom su bila otvorena samo tri granična prelaza - Gradiška, Šamac i Bijača. Nakon što je ta blokada ukinuta, kilometarske kolone kamiona su postale prošlost.

Danas do podne je tek nekoliko desetina kamiona ušlo ili izašlo iz BiH na prelazu Gradiška, kažu u Graničnoj policiji. Dok su trajale blokade zbog pandemije korona virusa, Gradiška je bila "pod opsadom" kamiona. Prelazili su granicu uglavnom u konvojima od nekoliko desetina vozila, a na to su čekali satima.

"Umanjen je promet na ulazu i izlazu iz BiH teretnih motornih vozila. Takođe mi imamo informaciju da je Hrvatska otvorila sve međunarodne granične prelaze, tako da mogu teretna motorna vozila ići. Mada mi nemamo, što se tiče BiH, nikakav zvanični akt, da je BiH otvorila sve međunarodne granične prelaze za prelaz teretnih motornih vozila", istakao je Hasan Krehmić, šef smjene u Jedinici Granične policije Gradiška.

Tokom pandemije, sate i dane na granici je proveo Borislav Valjan iz Novog Travnika. Kaže da sada sve normalno funkcioniše. Prije je bilo velikih zastoja, koje je dodatno komplikovala papirologija na graničnim prelazima.

"To je bilo jednostavno čekanje, to je bilo još, iako se prethodno, prije toga, znaju se dani koji su gužve na granicama, znalo se isto čekati, međutim ovo sada je bilo puno više otežano, iz razloga što se stvarao konvoj, procedura, još više čekanja", naglasio je Borislav Valjan, vozač kamiona.

Udruženje prevoznika Srpske pozdravlja odluku o otvaranju granica za kamione. U ovom udruženju kažu da nema vozača koji je odbio radni zadatak, da doveze ili odveze ono što je potrebno, a zauzvrat su samo tražili efikasnije procedure na granici.

"Čekalo se po dva, tri dana, pa nekad i pet dana. Šta je to predstavljalo za vozače, dovoljno je samo da provedete u kabini 2x2 dva ili tri dana. To su zaista bili mukotrpni dani, gdje i u ovome slučaju moram pohvaliti sve te vozače, prevoznike koji ni u jednom slučaju nisu rekli da ne žele da idu, naprotiv, svi su davali sve od sebe da budu dio te priče", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм