Crnadak promijenio pravila

Dodik poručio Crnatku da je zastava Srpske bila u Predsjedništvu BiH

  • 13.12.2018. 19:06

U Predsjedništvu BiH juče je bila zastava Republike Srpske, i to na mom  reveru – odgovorio je Milorad Dodik odlazećem ministru inostranih poslova Igoru Crnatku.

Nakon što je Crnadak na društvenim mrežama ponudio hiljadu maraka za onog ko uoči zastavu Srpske na sjednici Predsjedništva, predsjedavajući Predsjednistva BIH poručuje mu da hiljadu maraka, koje je spreman da uloži u igru, uplati na račun humanitarnog fonda za liječenje djece u inostranstvu. 

"Ja sam je uočio na svom reveru, pa sam tražio da, umjesto da meni uplati hiljadu maraka, to uplati u akciju koja se pokreće djeci na kraju godine u okviru akcije predsjednice Republike Srpske “S ljubavlju hrabrim srcima” , da uplati tamo i da me o tome  obavijesti", rekao je Milorad Dodik.

A onda je Igor Crnadak malo promijenio pravila igre. Ne priznaje odgovor Milorada Dodika, jer on ima svoje tumacenje.

"Hvala gospodinu Dodiku što je učestvovao u nagradnoj igri. Nažalost, nije osvojio nagradu, jer se na reveru nosi značka, a ne zastava. Igra je ispunila očekivanja, a gospodin Dodik još uvijek ima šansu da ispuni svoje obećanje. Ako bude zastava Republike Srpske istaknuta na drugoj sjednici Predsjedništva, objavljujem kraj igre i uplaćujem hiljadu KM gdje god on predloži", poručio je ministar spoljnih poslova BiH, Igor Crnadak.

Predsjedavajući Predsjednistva BiH podsjeća Igora Crnatka i da zastava Republike Srpske predstavlja interese srpskog naroda i svih Srba koji sjede u zajedničkim institucijama BiH. Poručuje i da on, za razliku od Srba kojima u institucijama BiH nije bilo bitno koji narod predstavljaju, neće odustati od stava da  isticanje zastave Republike Srpske bude obavezno. Na jučerašnjoj sjednici je, tvrdi Dodik, napravljen prvi korak, i to kada je na njegov zahtjev ukonjena zastava Federacije BiH.

"Ono što ćemo uraditi jeste da ćemo predložiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi, gdje ćemo kada se konstituiše Parlament, a to znači Dom naroda, tražiti izmjene i uvrstiti, naravno, isticanje zastave Republike Srpske, a ne samo njeno uočavanje,  kako to govori Crnadak, koji je godinama uživao u činjenici da sjedi pod dvije zastave, zastavom BiH i Federacije Bosne i Hercegovine", poručuje Dodik.

Milorad Dodik je i na ranijim sjednicama državnog vrha u Sarajevu zahtjevao da iza njegovih leđa bude zastava Republike Srpske. Prije dva dana  otkazao je  i konsultacije o mandataru za sastav Savjeta ministara BiH, jer u sali za sastanke nije bilo zastave Republike Srpske.