Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Ponosan sam što je Handke dobitnik Nobelove nagrade

  • 06.11.2019. 18:07

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da podržava pravo Nobelovog komiteta da samostalno odlučuje i istakao da je ponosan što je upravo austrijski književnik Peter Handke ovogodišnji laureat te prestižne nagrade.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu potvrdio da su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tokom današnjeg susreta sa švedskom princezom Viktorijom i princem Danijelom izrazili nezadovoljstvo činjenicom da je Handkeu dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

"Rekao sam prestolonasljednici Švedske, princezi Viktoriji da mi je jasno da ona sa tim nema ništa", istakao je Dodik.

On je napomenuo da je švedskoj princezi pojasnio da su Komšić i Džaferović iznijeli lične stavove i da je nephodan konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH da bi se nešto računalo kao validan stav BiH.

"I to je BiH. Vjerovatno da je to izazvalo neku neugodnost", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je rekao da se upravo za Švedsku zna da niti jedan organ upravljanja nema uticaj na rad Novelovog komiteta i da je bilo nepotrebno ukazivati na takvu stvar.

Austrijski pisac Peter Handke dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Pisac drama i romana iz Austrije je, prema obrazloženju Nobelovog komiteta, prepoznat zbog "uticajnog rada koji korišćenjem neobičnog jezika istražuje perifernost i posebnost ljudskog iskustva".
 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок