Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Pokret nesvrstanih od velikog značaja za mir, bezbjednost i saradnju

  • 25.10.2019. 15:30

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da su vrijednosti Pokreta nesvrstanih opstale svih ovih godina, posebno kada je riječ o naporima za mirno rješavanje sporova, međunarodnoj saradnji, poštivanju i razvijanju multilateralizma.

"Pokret nesvrstanih je uspio da se održi i opstane iako je današnji svijet potpuno drugačiji od vremena kada je on iniciran, ali su globalni izazovi, uz određene modifikacije, gotovo isti", rekao je Dodik.

Na pitanje Srne koji je značaj postojanja Pokreta nesvrstanih za današnji svijet, srpski član Predsjedništva je rekao da je njegovo postojanje od izuzetne važnosti za svjetski mir, bezbjednost i saradnju.

"Kako u samom svom začetku tako i danas, svrha ovog pokreta je da pruži međunarodni balans i unese smirenost i stabilnost u bilateralne odnose, ne samo država članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, već i u svjetskoj areni", istakao je Dodik.

On je naglasio da je uvjeren da je upravo multilateralizam danas važniji nego ikad ranije s ciljem prevladavanja konfrontacija svih vrsta uz uvažavanje različitosti, te da je zato spoljna politika BiH usmjerena, prije svega, na očuvanje i unapređenje trajnog mira, bezbjednosti, stabilnog demokratskog i sveukupnog razvoja.

"Pokret nesvrstanih zemalja, posebno kroz svojih deset principa iz Bandunga, ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i bezbjednosti, razvoja i ljudskih prava", istakao je Dodik.

On je rekao da je u tom kontekstu danas razgovarao i sa brojnim šefovima država i vlada, te da su svi saglasni da postojanje Pokreta nesvrstanih u današnjem vremenu ima veliki značaj za cijeli svijet.

Dodik je istakao da je prilikom tih susreta naglasio da međudržavna neslaganja treba da se rješavaju mirnim putem, te da je njegovanjem vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta uz prihvatanje različitosti moguće obezbijediti suživot.

"Dijalog među ljudima, narodima i civilizacijama treba da bude dio svakodnevnog života. Sve zemlje regiona su već uključene u proces evropskih integracija, pa tako i BiH koja je opredijeljena da kroz iskreni dijalog jača mir, stabilnost i poštivanje ljudskih prava, potvrđujući time riješenost da odgovori na izazove sa kojima se svaka zemlja danas, region, ali i globalni svijet suočava", rekao je Dodik.

On je naglasio da je sagovornike upoznao o tome da BiH želi da bude stalno prisutna na međunarodnom nivou kao zemlja koja će uvijek moći da pruži aktivan doprinos za unapređenje razumijevanja i saradnje među narodima različitih kultura i religija, etničke pripadnosti ili rase, različitog razvoja ili identiteta uopšte.

Prema njegovim riječima, politička polarizacija i ekstremizmi mogu se spriječiti, ali tu treba uključiti konstruktivnu raspravu o svim osjetljivim pitanjima uz pokretanje praktičnih inicijativa i projekata s ciljem jačanja interkulturalnog dijaloga i pomirenja među ljudima.

On je istakao da je različitost u Pokretu nesvrstanih zemalja najveća njegova snaga, te da će BiH kao dio svijeta u razvoju i kao posmatrač uvijek stajati uz Pokret nesvrstanih zemalja i njegove izgrađene vrijednosti.

Srpski član Predsjedništva BiH učestvuje na 18. Samitu POkreta nesvrstanih koji se održava u Bakuu.

Na marginama ovog skupa Dodik je imao niz bilateralnih susreta, među kojima su i susreti sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kube Migelom Dijazom Kanelom, predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem, potpredsjednikom Indije Venkejahom Najdu, turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, šefom diplomatije Egipta Samehom Šukrijem i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Uoči Samita, srpskog člana Predsjedništva u Kongresnom centru u Bakuu dočekao je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je naglasio da mu je velika čast što se Dodik odazvao pozivu za učešće na Samitu Pokreta nesvrstanih, te da je njegovo prisustvo na ovom skupu od velikog značaja.

Dodik je zahvalio predsjedniku Azerbejdžana na dobrodošlici, naglasivši da je Pokret nesvrstanih od izuzetnog značaja za cijeli svijet i da je važno da se njeguju dobri odnosi država i vlada. 
 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.