Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Podrška putu u EU, nema konsenzusa o NATO-u

  • 17.12.2018. 15:44

Na današnjem sastanku članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivenom konstatovano je da su odnosi BiH i SAD korektni i da je BiH uz partnerstvo sa SAD opredijeljena za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.

Srna saznaje da su članovi Predsjedništva BiH saslušali sa pažnjom poruke zamjenika državnog sekretara SAD. 

Dodik mu je prenio da unutar BiH postoji neka vrsta konsenzusa za ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i za NATO. 

On je upoznao Salivena da je Narodna supština Republike Srpske donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, u tom kontekstu naglasio je da je nedavnim formiranjem takozvane vojske Kosova direktno srušen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti. 

"Mi smo za mir i stabilnost", rekao je Dodik, naglašavajući "da bi BiH trebalo prepustiti lokalnim političkim akterima i ukinuti međunarodni intervencionizam", što se vjerovatno odnosilo prije svega na visokog predstavnika u BiH koji, prema mnogima, igra destabilizujuću ulogu u BiH. 

Srna saznaje da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije saglasio sa stavom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koga je iznio sa sastanku sa Salivenom, o pojačanom uticaju Rusije i njenih obavještajnih službi u BiH. 

Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije. 

On se, nije saglasio ni sa ocjenom bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića o "genocidu nad Bošnjacima u BiH", dodajući da je istina da je jedino ostao neprocesuiran zločin nad Srbima.