Deklaracija HNS-a

Dodik: Očekivao sam i radikalnije stavove Hrvata 

  • 28.01.2019. 17:25

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom Deklaracije koju je usvojio Hrvatski narodni sabor, da je riječ o političkom stavu jednog od konstitutivnih naroda u BiH.

"Smatram da nikome ne treba negirati pravo da artikuliše svoj legitiman politički stav i, lično, mislim da je, poslije dugogodišnje majorizacije Hrvata od Bošnjaka, bilo za očekivati i radikalnije stavove", rekao je Dodik. 

On je naglasio i da Republika Srpska podržava princip ravnopravnosti konstitutivnih naroda, te da razumije da Hrvatima nije prihvatljivo da se vlast na nivou Federacije BiH i BiH uspostavlja bez njihovih legitimnih predstavnika, kao ni da Bošnjaci biraju njihovog člana Predsjedništva BiH. 

"S druge strane, vjerujem da je svima apsolutno jasno da je Republika Srpska nedodirljiva i da bilo kakva mogućnost promjene njene teritorije nije i nikada neće biti moguća", naglasio je Dodik, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH. 

On je podsjetio da je Republika Srpska učinila mnogo na obezbjeđivanju povratka hrvatskog i bošnjačkog naroda, ali da je, kako kaže, ključ za rješenje hrvatskog pitanja u BiH na teritoriji Federacije BiH. 

"Hrvati su po Dejtonskom sporazumu bili ravnopravni sa Bošnjacima u Federaciji BiH, ali su kasnijim nametnutim odlukama OHR-a i preglasavanjem u Ustavnom sudu BiH potpuno politički marginalizovani. To je nešto što mi i te kako razumijemo i u tom smislu, podržavamo njihova nastojanja da ponovo uspostave ravnopravnost na prostoru Federacije BiH", dodao je Dodik. 

Hrvatski narodni sabor usvojio je u subotu, 26. januara, Deklaraciju kojom se traže izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH, te ocjenjuje da je trenutno ustavno, institucionalno i političko stanje u potpunosti neprihvatljivo za Hrvate u BiH.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.