Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Obnoviti Notr Dam kao što je obnovljen Hilandar

  • 16.04.2019. 11:04

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu i francuskom narodu najdublje žaljenje zbog tragedije koja se dogodila sa katedralom Notr Dam i izrazio nadu da će remek djelo gotičke umjetnosti biti obnovljeno kao što je to velikim dijelom učinjeno nakon što je izgorio biser srpske duhovnosti Hilandar na Svetoj gori.

"To remek djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlja prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelj našeg identiteta", istakao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH. 

Dodik je podsjetio da se srpski narod u svojoj istoriji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser srpske duhovnosti manastir Hilandar na Svetoj gori, saopšteno je iz Predsjedništva BiH. 

"Hilandar je, kao i veličanstvena katedrala Notr Dam građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelja od tada do danas je velikim dijelom obnovljen", naglasio je Dodik. 

On je izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi i sa velelepnim pariskim hramom posvećenom Bogorodici Mariji. 

"Naš zajednički evropski dom, jedinstven i utemeljen na hrišćanskim vrijednostima, kako u prošlosti tako i u budućnosti moraju da obelježavaju monumentalni simboli kakvi su Notr Dam i Hilandar. Dok je njih biće i nas", istakao je Dodik. 

Požar u čuvenoj katedrali izbio je sinoć oko 19.00 časiva. Vjeruje se da su požar prouzrokovali radovi na renoviranju katedrale, a usljed požara došlo je do urušavanja tornja i časovnika na objektu. 

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)