Dodik: Nikada nisu potvrđene izmjene Zakona o zastavi

  • 08.11.2019. 14:13

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je pogrešnim obračun političkog Sarajeva sa stavom francuskog predsjednika Emanuela Makrona "da je BiH tempirana bomba zbog povratka ratnika `Islamske države`", poručujući da je potrebno angažovati institucije u Srpskoj i na nivou BiH da se smisleno bore protiv terorizma.

Dodik smatra da je Makron pogodio suštinu i bio u pravu, te da tu izjavu ne bi trebalo ignorisati, već biti dodatno zabrinut jer ozbiljan čovjek kao što je predsjednik Francuske ne daje olako takve stavove na globalnoj sceni, a da oni nisu potkrijepljeni radom francuskih službi i struktura.

On je danas novinare u Banjaluci podsjetio da se političko Sarajevo ranije obrušilo na slične izjave hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović, te konstatovao da svi ozbiljni ljudi na ovom planu misle kao Makron.

"Rizici postoje upravo od terorističkih bombi koje bi mogle doći od islamskih ratnika koji se vraćaju u BiH sa stranih ratišta i koji su motivisani godinama prisutnim političkim islamom. Kada smo na to upozoravali prije nekoliko godina, onda su oni u Sarajevu, pa i neki u Srpskoj, govorili da to nije slučaj", rekao je Dodik.

NIKADA NISU POTVRĐENE IZMJENE ZAKONA O ZASTAVI

Dodik je rekao da nije prihvatljivo da se zastava BiH nameće kao zajednički simbol BiH, jer u Ustavu BiH piše da o simbolima odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo koje nikada nije potvrdilo izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH.

Dodik je rekao da u tom pogledu ovaj zakon ne važi.

"Kada se uporede raniji snimci, odnosno kada je u Predsjedništvu BiH bio Mladen Ivanić vidljivo je da su u sali za sastanke bile dvije zastave BiH. To je upućivalo da se radi o BiH i o Federaciji BiH /FBiH/, a nigdje nije bilo zastave Republike Srpske. Moje nastojanje jeste bilo obezbjeđivanje ravnopravnog tretmana", rekao je Dodik.

On je istakao da je sada u sali za sastanke u Predsjedništvu BiH samo jedna zastava BiH, što je pomak, i da ispred njegovog kabineta stoji zastava Republike Srpske.

"Treći korak jeste podnošenje Ustavnom sudu BiH zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH, iako sam pokušao da se dogovorimo. Za svaki ozbiljan sud je jasno da nije ispoštovana ustavna odredba, jer Predsjedništvo nikada nije potvrdilo izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH", dodao je Dodik.

Zato, naglasio je on, zastava ne postoji i treba da bude sklonjena.

Dodik je juče Ustavnom sudu BiH podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.