Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Nepotrebno da stranci modeliraju sjednice Predsjedništva BiH

  • 19.08.2019. 08:54

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je potpuno nepotrebno i nije fer da bilo ko od stranaca, pa bili to Amerikanci ili Britanci ili bilo ko drugi, modelira karakter sjednice Predsjedništva.

"To onda ne govori o suverenoj državi, nego o podaničkoj priči. Iz tog razloga nisam ni prihvatao da razgovaram na tu temu kada je riječ o Godišnjem nacionalnom planu sa bilo kim", rekao je Dodik za Glas Srpske.

Govoreći o sastanku ambasadora SAD i Velike Britanije u BiH Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Dodik je naglasio da je u redu ako je sastanak organizovan da ambasadori budu informisani.

"U BiH imamo određen broj funkcionera, pogotovo onih u Sarajevu, koji imaju podanički odnos prema strancima koji ide do toga da ih smatraju dijelom političke strukture u BiH. Јa ih ne smatram takvim, ali kao partnere u nekim poslovima saradnje sa zemljama koje predstavljaju ih prihvatam", naveo je Dodik.

On je poručio da stavovi BiH mogu da budu samo oni koji su doneseni konsenzusom.

"Konsenzus mora postojati, pogotovo o vojnim pitanjima. U tom pogledu ne može niko da favorizuje neko rješenje, osim da bude lično ohrabren ili obeshrabren", kaže Dodik.

Na pitanje da li postoji mogućnost da vanredna sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara bude otkazana s obzirom na stavove Komšića i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, Dodik je rekao da Komšić komplikuje situaciju.

"Vidjećemo kako će se stvari razvijati. Pred samo održavanje sjednice procijeniću da li ću zadržati svoj prijedlog da vanredna sjednica bude održana", rekao je Dodik.

Komentarišući pisanje pojedinih medija da bi prije sjednice Predsjedništva BiH mogao ponovo biti održan sastanak lidera stranaka, Dodik je rekao da za takav sastanak nije bilo nikakvih indicija, niti ima potrebe da bude održan.

"Ukoliko inicijativa nekog od lidera bude, nije problem da se ponovo sastanemo, ali nikakve inicijative stranaca da sastanak bude održan neću prihvatiti", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Komšić tvrdi da će podržati stavove EU, a da se u BiH čini sve da se stvari dodatno komplikuju, te dodao da će zbog opstrukcija u formiranju vlasti najviše trpjeti evropski put.

Prema Dodikovim riječima, neko je odlučio da je važniji NATO put nego evropski put.

"Očito je da se te dvije politike sada sukobljavaju u BiH i vidjećemo kako će se stvari odvijati do 5. septembra, dokle važi sporazum", rekao je Dodik.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.