Pokušava se nametnuti priča

Dodik: Nema konsenzusa o temama koje se tiču NATO puta BiH

  • 15.01.2019. 19:18

Nema konsenzusa o temama koje se tiču NATO puta BiH, ali se pokušava nametnuti priča kako su neke odluke u vezi s tim ranije donesene. Ako jesu, zašto se sada traži usvajanje nekih novih, poručuje srpski član Predsjedništva i kaže da je neophodno što prije implemetnirati izborne rezultate, kako bi se pričalo i o nekim drugim temama, poput odlaska visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda. 

Ukoliko BiH ne bude u stanju da formira institucije vlasti na bazi izbornih rezultata, biće to loša poruka, kaže Dodik. Što se tiče NATO-a, Republika Srpska će se pridržavati Rezolucije o vojnoj neutralnosti i tu je, kaže, sva priča završena bez obzira što druga dva člana tom temom uslovljavaju formiranje Savjeta ministara.

"Mi smo rekli da je naš problem na NATO-om vezan isključivo, da je NATO bombardovao nas ovdje, da se na kraju rata stavio na stranu neprijatelja, i protivnika u tom trenutku, srpskog naroda, da je nanio ozbiljne štete srpskom narodu, u materijalnim i ljudskim gubicima, i da je pokazao sve vrijeme, da nije neutralan, i da je veoma, veoma navijački ustrojen za razgradnju Republike Srpske u političkom smislu i mi ne možemo prihvatiti naravno da u takvoj organizaciji budemo, jer bi to bio definitivni kraj Republike Srpske, a mi ne želimo kraj Republike Srpske, mi želimo da Republika Srpska ojača i da bude stabilna", kaže Dodik.

Što se tiče SNSD-a, ne žurimo sa formiranjem vlasti na nivou zajedničkih institucija, poručuje srpski član Predsjedništva. Najveći gubitnik je BiH, koja time pokazuje da nije u stanju da implementira rezultate izbora, kaže Dodik. Podsjeća da SNSD-e ima najviše poslanika u Predstavničkom domu, ali i delegata u Domu naroda BiH. SDA je kaže Dodik, izigrala dogovor, jer nakon što su ubacili svog predstavnika u Kolegijum Predstavničkog doma, počeli su pričati neku drugu priču. Podsjeća da predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu, obavlja dvije funkcije, što je takođe aspurd BiH i kaže da se sa Bakirom Izetbegovićem vidio samo na inaugiraciji članova Predsjedništva.

"Kao što znate Predsjeništvo je održalo četiri sjednice, to najviše od bilo kog, Predsjedništva koje je formirano u prva četiri mjeseca, prema tome niko ne može reći da se tu radi o opstrukciji, a sa druge strane naravno da će se kroz rad Predsjeništva prelamati cijela ova situacija. Ako neko misli da na ovaj način može da kreira atmosferu u BiH, grdno se vara. Mi nećemo opstruisati formiranje organa ni Predsjedništva, Savjet ministara je u tehničkom mandatu, Republika Srpska će sada donijeti zakon na zajedničkom, tako da je nama svejedno može da sjedi ko god hoće gore", kaže Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva govorio je i o izgradnju hidroelektrana "Foča" i "Paunci". Poručuje da neće biti potrebna saglasnost na nivou zajedničkih institucija, jer Drina na tim mjestima nije granica između BiH i Srbije, već protiče kroz Republiku Srpsku. Sve što smo u prošlosti tražili sa nivoa BiH za razvoj Republike Srpske nije realizovano. Tako je bilo sa hidroelektranama na Drini koje je Republika Srpska htjela da gradi sa italijanskim partnerima, te sa gasovodom iz Srbije, poručuje Dodik. 

Sve je to, kaže zaustavljeno na nivou BiH. Najavljuje da će Republika Srpska ponovo zatražiti saglasnost sa nivoa zajedničkih institucija za gasovod iz Srbije, dodajući da će to biti ključna tačka odnosa Srpske prema BiH, pa i kako kaže "boravka u BiH". 

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.