Dodik: Nedoraslim ponašanjem Džaferović i Komšić nanijeli štetu BiH

  • 15.12.2020. 12:14

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da su dvojica članova Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić nedolaskom na sastanak sa šefom diplomatije Ruske Federacije Sergejem Lavrovom i tim nedoraslim ponašanjem nanijeli štetu upravo onome za šta se formalno zalažu a to je BiH, koja je imala tu čast da je posjeti jedan od vodećih svjetskih diplomata.

- Ono za šta bi meni trebalo nekoliko sati da ministru spoljnih poslova Ruske Federacije objasnim o BiH, Komšić i Džaferović su pokazali svojim nedolaskom na sastanak. Ako su mislili da time omalovaže jednu svjetsku velesilu ispali su smiješni i pred svojim narodom i pred svjetskom političkom scenom - istakao je Dodik komentarišući nedolazak Komšića i Džaferovića na saasatanak ruskim šefom diplomatije koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

Dodik je rekao da "sve što su eventualno imali da primjedbuju ruskom šefu duplomatije dva člana Predsjedništva mogli su da to učine direktno, na teritoriji koju smatraju svojom, ali nisu smjeli i izabrali su da se sa svojom netrpeljivošću prema Ruskoj Federaciji obračunavaju navodnim argumentima, koji su drugo ime za diplomatskli skandal".

- Sergej Lavrov odlično zna da Republika Srpska ima svoja zvanična obilježja koja koristi na osnovu ustava i zakona. Zbog čega bi ministar Lavrov problematizovao nešto što crpi uporište u Dejtonskom mirovnom sporazumu za čije poštovanje se zalaže Ruska Federacija, a na osnovu kojeg postoji i BiH. Ako je stav Ruske Federacije o neophodnosti gašenja institucije visokog predstavnika bio razlog za nedolazak članova Predsjedništva, to je tek skandalozno - naglasio je Dodik, upitavši nije valjda da se ministar spoljnih poslova Ruske Federacije zalaže za unutrašnji suverenitet BiH a dva člana Predsjedništva navijaju da BiH ostane protektorat.

On je naveo da je zbog svega toga rekao da je njihov nedolazak najslikovitije objasnio dubinu problema u kojima tavori BiH.

- Ako su ovim htjeli da se dodvore Bošnjacima muslimanima, nadam se da će im znati objasniti zbog čega BiH trpi finansijsku štetu, zašto pada broj radnih mjesta ako Ruska Federacija odluči da na ovaj skandal odgovori preko smanjenja privredne saradnje - rekao je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je kao predsjedvajući Predsjedništva BiH jutros u Sarajevu ugostio šefa ruske diplomatije, imao odličan sastanak i raduje se svakom susretu sa njim ili bilo kojim visokim zvaničnikom ove prijateljske države.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник