Dodik: Neće biti rata u BiH, to su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance

  • 26.09.2020. 18:34

Neće biti rata u BiH, to su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance - poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. 

U intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista", Dodik je rekao da Srbi i Hrvati insistiraju na konstitutivnosti naroda koja je zagarantovana Dejtonom, a da je ideja koju Bošnjaci guraju Srbima i Hrvatima, o građanskoj državi, pogubna varijanta i podvala.

"Mi ovdje želimo donositi političke odluke, a oni prijeteći ratom žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majoriziraju druga dva naroda u BiH. Ako žele "Bosnu" kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije", kaže Dodik.

Dodik je između ostalog najavio mogućnost da Srbi i Hrvati zatraže izlazak iz BiH, jer su im osporena prava zagarantovana Dejtonskim sporazumom. Prokomentarisao je nedavno objavljene transkripte tadašnjeg američkog predsjednika Bila Klintona iz 1995, u kojima se pominje moguća podjela BiH.

"Vidjeli smo da su na stolu bili ravnopravni prijedlozi - graditi BiH ili dopustiti da se narodi raziđu. Katastrofalna je greška bila što se to nije dopustilo. Sada bismo imali mirnu regiju i ne bismo imali žive iluzije. A iluzije su opasne. Bosna je iluzija, prije svega zarobljena bošnjačko-muslimanskom paradigmom da ona pripada samo njima. I da imaju ekskluzivitet", kaže Dodik.

Govoreći o njegovoj nedavnoj posjeti Zagrebu, Dodik je podsjetio da nije govorio ni protiv koga, nego samo i "konstitutivnosti naroda i potrebi da se ta prava poštuju". Ocijenio je da je zbog realnih problema u odnosima na relaciji BiH-Hrvatska, kao što je pitanje Trgovske Gore, potrebno otvoriti komunikaciju, a da je njegova posjeta doprinos boljem razumijevanju.

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина