Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik napustio sastanak sa ambasadorima jer nije bilo zastave Republike Srpske

  • 05.12.2018. 19:05

"Ja sam insistirao da se, imajući u vidu da se u ovim prostorijama nalazi zastava BiH i FBiH, a nema zastave Republike Srpske, da se nađe i zastava Republike Srpske, koju je potvrdio Ustavni sud BiH. Pošto ti uslovi nisu stvoreni, moje prisustvo na ovom sastanku nije moguće. Želim da vas pozdravim. Došao sam da vidite da ne stvaram problem. Ja ću da vas pozdravim. Spreman sam na razgovore, ja sam uvijek u susjednoj kancelariji", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dok se ne stvore uslovi za adekvatno predstavljanje Republike Srpske, ni ja ne mogu da prisustvujem zvaničnim događajima - uz to obrazloženje je Milorad Dodik napustio prvi susret članova Predsjedništva BiH sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira. Novinarima se obratio iz svog kabineta. Poziva se na Ustav BiH u kome, kako kaže, sve jasno piše.

"Radi se o činjenici da je BiH, po članu tri, ja vas molim da to pročitate i saopštavate, da se sastoji iz dva ravnopravna entiteta, i iz toga proizilazi sva kasnije uspostavljanja struktura organa BiH", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Nakon sjednice Savjeta, oglasio se i Visoki predstavnik u BiH. Valentin Incko poručuje da se u Predsjedništvu postupa na osnovu Zakona o zastavi BiH, koji je, kako kaže, jasan i precizan.

"To je taj zakon i nema drugog. Mi smo izrazili spremnost o tome da smo i dalje otvoreni za saradnju sa svim članovima Predsjedništva BiH", naglasio je Incko.

Tri člana Predsjedništva BiH kasnije su se sastali sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za jugoistočnu Evropu, Metjua Palmera i odlazećeg američkog ambasadora, Morin Kormak. Dodik se, poslije toga, nasamo sastao s njim i to u svom kabinetu, gdje je bila istaknuta zastava Republike Srpske.

"Imali smo sada sastanak sa gospodinom Palmerom, i kao što ste vidjeli, on je imao neka dva dijela. Ja sam u prethodnoj sali objasnio razloge, a kasnije smo imali sastanak u mom ofisu. I moram da kažem, što se samog tog pristupa tiče, on je bio korektan", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Milorad Dodik je izlaskom sa današnjih sastanaka sa međunarodnim zvaničnicima ostao pri svom stavu, a to je da na događajima kojima prisustvuje u funkciji člana Predsjedništva koga je izabrao srpski narod, treba da budu istaknuta obilježja naroda koga predstavlja. 

Naredna sjednica Predsjedništva BiH treba da bude održana za sedam dana. Dodik poručuje da će joj prisustvovati ukoliko se, kako kaže, za to stvore uslovi, odnosno ukoliko zastava Republike Srpske dobije svoje mjesto u Predsjedništvu. U suprotnom, poručuje, predložiće da se na sjednicu uključi putem video-linka.
 

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм