Evropski omladinski olimpijski festival

Dodik na otvaranju EJOF-a

  • 09.02.2019. 11:32

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otvoriće sutra u Sarajevu Evropski omladinski olimpijski festival - EJOF 2019 na kojem će učestvovati više od 1.500 sportista iz 46 zemalja.

Ceremonija otvaranja biće održana sa početkom u 19.00 časova na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase", a prisustvovaće joj i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik DŽaferović. 

EJOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, koji se organizuje svake dvije godine, u vidu ljetnog i zimskog festivala, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo. 

Zastavu će na otvaranju festivala nositi Esma Alić koja će se takmičiti u alpskom skijanju, olimpijski plamen upaliće džudistkinja Larisa Cerić koju je Olimpijski komitet BiH proglasio najboljim sportistom za prošlu godinu, dok će Asja Klačar položiti zakletvu ispred sportista BiH. 

Mladi sportisti iz 46 evropskih zemalja, njih više od 1.500, takmičiće se u osam sportova - alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snoubording, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i karling.

Tim BiH čine 29 sportista i trenera, a takmičiće se u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, biatlonu, snoubordingu i brzom klizanju. 

U alpskom skijanju nastupiće Nina Petrović, Esma Alić, Aiša Kantardžić, Ajlin Zuhrić, Strahinja Arnaut, Harun Kunovac, Salih Hasanbegović i Kemal Karić. 

U skijaškom trčanju i biatlonu nastupaju Marija Jokić, Anđela Samardžija, Andrija Jugović, Luka Vrećo, Aleksa Vuković, Predrag Pantić, Uroš Lalović, Davor Škipina, te Nikola Gavrilović i Đorđe Santrač. 

U brzom klizanju BiH će predstavljati Sumeja Zaimović, a u snoubordingu Selina Memić i Asja Klačar. 

Takmičenja počinju u ponedjeljak, 11. februara na Palama, gdje će u sportskoj dvorani "Peki" biti otvoren karling turnir, a nastavljaju se takmičenjima na Jahorini i Bjelašnici, gdje će se održavati alpsko skijanje. 

Na Bjelašnici će biti organizovano i takmičenje u snoubordingu, na lokaciji Dvorišta na Jahorini će se takmičiti bijatlonci, na Igmanu, na Velikom Polju predviđeno je takmičenje u skijaškom trčanju. 

U Olimpijskoj dvorani "Huan Antonio Samaran" /Zetra/ u Sarajevu planirano je takmičenje u hokeju na ledu, a u dvorani na Skenderiji u brzom i umjetničkom klizanja. 

Ceremonija zatvaranja EJOF-a 2019 predviđena je u petak, 15. februara u Istočnom Sarajevu u 19.30 časova.