Održana sjednica Predsjedništva BiH

Dodik: Migrantima ne treba dati pravo azila

  • 12.12.2018. 19:07

Predsjedništvo BiH zasjedanje u novom sazivu počelo je razmatranjem desetak tačaka. Usvojena je zajednička izjava o evropskim integracijama i potrebi da se one ubrzaju. S tim u vezi, traži se od Savjeta ministra i drugih institucija da kroz mehanizam koordinacije što prije odgovore na dodatana pitanja iz Upitnika Evropske unije. 

Na prvoj sjednici u novom sazivu, migranti su bili nezaobilazna tema. Predsjedavajući Milorad Dodik kaže da treba spriječiti masovniji ulazak u BiH, ali i da migrantima ne treba davati pravo azila. Kao što je i najavljeno, bilo je riječi i o opozivu ambasadora, a o tome će se govoriti i za sedam dana, na narednoj sjednici.

"Razgovarali smo dakle i o nekim imenovanjima, i vezano za razrješenja, kako sam ja to i predložio, a i gospodin Komšić, jednog broja ambasadora. Dogovorili da do sljedeće sjednice, za sedam dana, pripremimo sve informacije o tome, pripremimo imenovanja, jednog broja, onih koji budu razrješeni," rekao je Dodik.

Sjednica je bila brza i efikasna, zaključio je predsjedavajući. U posjetu BiH biće pozvani predsjednici Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Zasjedanje je održano nakon konsultacija tročlanog Predsjedništva, a o prijedlogu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH biće riječi na narednoj sjednici BH Predsjedništva. Dodikov prijedlog o izmjeni poslovnika, koji bi regulisao pitanje isticanja zastave Republike Srpke, nisu podržala druga dva člana, ali je udovljeno njegovom zahtjevu da se iz sale iznese zastava Federacije, što je bio uslov za održavanje sjednice. 

"Ja sam predlagao i zaključak, vezano za izmjenu poslovnika o radu Predsjedništva, koji ostali članovi Predsjedništva nisu prihvatili, kako bi regulisao pitanje isticanje zastave, a sa druge strane sada ćemo pokrenuti pitanje u Parlamentu BiH, izmjenu zakona. Smatrao sam, kao član Predsjedništva da je neophodno da riješimo nekoliko pitanja. Hvala i članovima Predsjedništva što su prihvatili da dekoracija bude izmjenjena, u okviru onoga što je najavljeno i traženo," rekao je Dodik.

Za sedam dana biće predložen i kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministra, zaključuje Dodik. Nakon što su juče otkazane konsultacije u Predsjedništvu BiH, pojedine stranke su predsjedavajućem BH Predsjedništva pismeno dostavile svoje mišljenje, kako je to od njih i zatraženo. Dodik je juče ponovio da će kandidat SNSD-a za tu funkciju biti Zoran Tegeltija, koji bi potom obavio konsultacije sa političkim strankama. Na današnjoj sjednici Predsjedništva bilo je riječi i o nekoliko sporazuma, a jedan od njih tiče se i energetske efikasnosti, koje BiH treba da potpiše sa Evrospkim institucijama. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.