Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Migranti su ozbiljan problem i na organe BiH se ne može računati

  • 01.03.2020. 18:42

Migranti su ozbiljan problem i na organe BiH se ne može računati, poručio je to srpski član predsjedništva BiH. 

U Republici Srpskoj će, kaže Milorad Dodik, ako dođe do većeg priliva, osim angažovanja policije, morati da se izvrši određen oblik organizovanja u naseljenim mjestima. I dalje je dominantna politika republičke vlasti da migranti ne ostanu stacionirani u Republici Srpskoj, jasan je Dodik. 

"Mi u Republici Srpskoj, prije svega, moramo da vidimo kako ćemo i šta ćemo, jer na organe BiH u tom pogledu ne možete da računate.  Ono što ćemo ovaj put morati da učinimo, ukoliko dođe do većeg priliva migranata, da se organizuju ne samo naša policija i službe nego da to učinimo kroz neki oblik organizovanja u selima, svim mjestima", kaže Dodik.

Sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti i čitava EU naći će se u problemu ako Turska ne bude postigla dogovor sa EU o migrantima, poručio je načelnik Kabineta direktora Granične policije Radiša Samardžija. Kaže da Granična policija BiH pažljivo prati situaciju u vezi sa najavama da će Turska otvoriti granice prema zemljama EU i pustiti da migranti slobodno napuštaju Tursku. 

"Granična policija će sa svoje strane, uz pomoć partnerskih agencija sa kojima sarađuje, učiniti sve što je u njenoj moći i u skladu sa kapacitetima da koliko toliko ublaži eventualni migrantski talas. Nadamo se ipak da do toga neće doći i da će EU i Turska postići blagovremeno dogovor o ovom problemu. U protivnom, sve zemlje na putu migrantske rute će biti u problemu, kao i čitava EU", poručuju iz Granične policije BiH.

Da BiH nema odogovor ukoliko bi došlo do velikog priliva migranta, priznaje i ministar bezbjednosti u Savjetu Ministara BiH. Tada bi, poručuje Fahrudin Radončić za BHT, bila potrebna pomoć Evropske unije prije svega, a tek onda regije. Radončić kaže da sada slijedi preraspodjela granične policije i očekuje od EU da blokira ulazak migranata. Sada smo, poručuje, u situaciji da se spasi što se spasiti može. 

"Prema građanima treba biti iskren. Danas je u ovom studiju bio i zamjenik direktora Granične policije. Četiri godine, da ga citiram, rekao je kada je migrantska kriza u pitanju su pojeli skakavci, nismo donijeli nove zakone, nismo zaposlili, odnosno neko drugi nije zaposlio niti jednog graničnog policajca, a nedostaje ih 1.200. nema novih ljudi u graničnoj, u službi za poslove sa strancima, u obavještajnoj službi potpuno se taj sektor zanemario", kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Fahrudin Radončić.

Za sada  na istočnoj granici angažovano je 145 policijskih službenika da pomogne pripadnicima Granične policije. Riječ je o službenicima SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.
 

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.