Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Izmjene Zakona o zastavi nikada nisu potvrđene

  • 08.11.2019. 19:11

Predsjedništvo BiH nikada nije potvrdilo izmjene i dopune Zakona o zastavi BiH, zato zastava ne može biti nametnuta kao zajednički simbol i treba da bude sklonjena, poručuje to srpski član Predsjeništva Milorad Dodik.

Svaki ozbiljan sud prihvatiće njegov zahtjev, jer po ovom pitanju nije ispunjena ustavna odredba, kaže Dodik. Priča o zastavi pokrenuta je dolaskom Milorada Dodika u Predsjedništvo. Tada su, kaže Dodik, bile istaknute dvije zastave što je predstavljalo BiH i Federaciju.

Zastave Republike Srpske nije bilo nigdje. Zato je bilo pomaka po tom pitanju. U salama je ostala samo jedna zastava BiH, dok je i zastava Republike Srpske dobila svoje mjesto. Logičan potez bio je upravo podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti ovog zakona, kaže Dodik.

"Ono što je učinjeno do sada gdje se održavaju sastanci je samo jedna zastava BiH što smatram da je pomak u teškim okolnostima. Duga stvar je što u samoj zgradi ispred mog kabineta stoji zastava Republike Srpske kao obilježje da se tu nalazi srpski član Predsjendištva, a ovo je treća stepenica u kojoj nastojimo, pokušali smo da se dogovrimo, pošto to ne ide onda sam se odlučio da pokrenem ovo pitanje", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Ovaj put ni opozicioni lideri nemaju zamjerki. Kažu, svako ima pravo na podnošenje apelacije. Mada smatraju da se o aplecijama treba govoriti što manje, najbolje nikako. 

"Predlagao sam da se potpiše deklaracija o evropskoj budućnosti BiH u kojoj bi imali neku vrstu moratorijuma na apelacije Ustavnom sudu i na izjašnjavanje građana po isto tako statusnim pitanjima. Time bi se pokušao stvoriti ambijent od pet-šest godina, gdje ćemo se baviti suštinskim stvarima", istakao je Branislav Borenović, PDP.  

Struka kaže da bi bilo logično da zahtjev srpskog člana bude uvažen. Mada ne bi bilo prvi put da se Ustavni sud BiH postavlja iznad parlamentarizma i demokratije, poručuju pravnici.

"Nadamo se da će u ovom slučaju usvojiti apelaciju gospodina Dodika i utvrditi da je neustavna zastava, jer je slične odluke donosio u prošlosti kada je u pitanju grb Republike Srpske i himna tako da ne vidimo ni u ovom slučaju da ne bi utvrdio povrede zakona odnosno ustavnosti", naglasio je Milan Petković, advokat.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je juče Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zastavi BiH. Razlog je jer ovaj zakon nije u skladu sa članom jedan stav šest Ustava BiH u kojem se kaže da "o simbolima BiH odlučuje Parlamentarna skupština, a potvrđuje ih Predsjedništvo". Parlamentarna skupština jeste 2004. godine usvojila izmjene i dopune ovog zakona, ali nikada nije potvrđen u Predsjedništvu BiH.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.