Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Izetbegović opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH

  • 19.03.2019. 14:52

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je danas u Beogradu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o razgovorima koji se vode o formiranju organa vlasti na nivou BiH, te da postoji namjerna i organizovana opstrukcija da se zauzmu mjesta koja pripadaju Srbima.

Dodik je rekao na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Vučićem da očigledno postoji namjerna opstrukcija da se nakon izbora zauzme ono što prema Ustavu pripada Srbima. 

"O tome sam obavijestio predsjednika Srbije da ovo nije samo stvar tehničkih ili nekih drugih zastoja, nego jedne organizovane opstrukcije koja ide za tim da se na nivou Savjeta ministara zadrže njima povoljni ili podesni kadrovi, kao što to vidimo u posljednje vrijeme, i onemogući prava politička reprezentacija na nivou BiH", rekao je Dodik. 

On je istakao da je sinoćnji sastanak u Sarajevu - partija SNSD-SDA-HDZ - na zahtjev lidera SDA Bakira Izetbegovića, rezultirao izradom nekoliko pricipa na kojima bi se zasnivala vlast. 

"A, na kraju, kada je trebalo to da potpišemo i idemo dalje, onda je Izetbegović tražio još sedam dana. Prema tome, riječ je o organizovanoj opstrukciji koja će vjerovatno još trajati. Mi memamo namjeru da trpimo takve odnose. Ali, važno je da neki drugi vide na koji način se to kreće", rekao je Dodik. 

On je podsjetio da se organi vlasti na nivou BiH sastavljaju, oni nemaju direktni izborni legitimitet. 

Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Dodik je rekao da postoji spremnost srpske strane koja je davno koncipirala svoju politiku na nivou Sarajeva odmah nakon izbora, ali i hrvatske strane, koji je poslala svoje političke reprezentacije, ali da ostaje nedovršena stvar u okviru bošnjačke političke elite. 

On je još jednom izrazio veliku zahvalnost Vučiću i njegovoj politici i vlasti koja je imala razumijevanje i za Republiku Srpsku čini najbolje što u ovom trenutku može.