Dodik: Ivanić posljednji primjer političara izabranog glasovima Bošnjaka

  • 17.02.2021. 20:34

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće imati svog Željka Komšića i da je Mladen Ivanić posljednji primjer političara iz Srpske koji je izabran bošnjačkim glasovima.

"Mladen Ivanić je zadnji primjer toga i njega su izabrali muslimani. Imao je od Željke Cvijanović manje 20.000 srpskih glasova, ali kada su došli muslimanski glasovi iz inostranstva on je dobio 35.000. U konačnom je imao 8.000 više glasova. To je legalno, ali nije legitimno", rekao je Dodik za "Sputnjik".

On je pojasnio da tako izabrani predstavnik nije srpski jer je i predstavnik muslimana koji su dominantno odlučili o tome.

"Zato je /Ivanić/ mogao da govori o tome kako je prenio /nadležnosti/ vojsku, kako je prenio sve što je javno govorio kada ode u Sarajevo pa se ohrabri. On je tipični primjer nekoga ko bi mogao da bude Željko Komšić u srpskom narodu", rekao je Dodik.

Kada je riječ u uticaju stranaca u BiH, Dodik je istakao da oni pokušavaju na različite načine da održe takvu situaciju, te da je protiv prijedloga da se na BiH proširi nadležnost evropskog tužilaštva za organizovani kriminal.

"Skoro sam slušao jednog od evropskih diplomata koji kaže da će uskoro doći vrijeme da će EU zatražiti da se proširi nadležnost evropskog tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju i na prostor BiH. Ja sam za to da se borimo protiv korupcije i kriminala, ali sam protiv toga da evropski tužilac dođe", naglasio je Dodik.

On je pojasnio da se protivi tome zbog eventualnog političkog uticaja na te strane tužioce.

"Neko ga zovne telefonom i kaže podiži optužnicu za Marka Markovića jer on politički smeta i optuži ga dvije godine. Nakon dvije godine svi su politički mrtvaci. Prema tome, oni na različite načine pokušavaju održati svoj uticaj ovdje", rekao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da nema namjeru da se bavi revolucijama, ali da namjerava da se legitimnim političkim sredstvima bori za svoju poziciju.

"Naše legitimno političko sredstvo je stav. Naš stav je da nećemo da razgovaramo o stvarima koje nisu ustavne i koje idu na štetu Republike Srpske", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Sarajevo optužuje predstavnike Republike Srpske da ne žele da učestvuju u donošenju zakona.

"Kakvih zakona? U Ustavu BiH piše da je parlament BiH parlamentarna skupština. To znači tijelo sastavljeno od predstavnika više skupština, a ne da je zakonodavni organ kako oni /Bošnjaci/ misle da treba da urede sva pitanja", rekao je Dodik.

Kada je riječ o ikoni koja je poklonjena ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, Dodik je istakao da je cijela ta priča pokrenuta nakon te posjete, kada se usljed zaraze virusom korona borio za život, te da se sve pokazalo kao neistina.

"Tu ikonu niko ne potražuje i nema dokaza da je ukradena. Nijedan organ Ukrajine to ne potražuje, kao ni Interpol u Kijevu, an i u Sarajevu. Ovdje su se pojavile razne spekulacije. Sada se pojavio neki iz Zagreba koji kaže da je to ikona koju je Mimara negdje ukrao. Te spekulacije je nemoguće spriječiti, jer su kao polava kada krenu", naglasio je Dodik.

On je rekao da je epilog krivične prijave koju je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković podigla protiv njega zbog ikone, taj da je u Tužilaštvu BiH dao izjavu u svojstvu svjedoka.

"Taj dan kada sam otišao na salušanje mislio sam da sam ću biti okrivljeni, ali su mi tamo uručili poziv u kojem je navedeno da sam ja svjedok. To govori o konfuziji svega toga", istakao je Dodik.

Dodik je ukazao da se pitanjem ikone počeo baviti tek kada je izašao iz bolnice, kada se to već na lažan način etabliralo i bilo prisutno na brojnim mjestima.

"To nije inkrimisan predmet, to je jedna mala ikona dimenzija 17 puta 12 centimetara, koja nigdje nije zavedena. Nema nijedan identifikacioni broj da bi se moglo reći da je bila dio institucije. Ikona je stara 300 godina i upravo me je ta neka patina i činjenica da smo u danima kada obilježavamo Svetog Nikolu navela da poklonimo Lavrovu", pojasnio je Dodik.

Ukazujući na činjenicu da je okvir ikone ruiniran, a da je poznato da Rusija ima najbolje restauratore, Dodik je rekao da je smatrao da će, ukoliko ikonu podari Lavrovu, ona otići na restauraciju i biti sačuvana.

"To je bio moj motiv, a sve ostalo su loše namjere protivnika da o tome ispričaju šta hoće", zaključio je Dodik.

Тагови:
  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.