Predsjedništvo BiH

Dodik: Isticanje zastave početak uvažavanja Srpske i Srba

  • 23.11.2018. 16:46

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da će u Predsjedništvu tražiti da se uvažavaju Republika Srpska i srpski narod, a da to počinje od zastave Srpske.

"Ona mora da bude unutra, svagdje gdje sjedim ili imam sastanak, ne samo sa Predsjedništvom nego bilo kim ko dolazi", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu. 

Ističući da je dosadašnja praksa bila nekorektna prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, Dodik je podsjetio da je zastavu BiH nametnuo visoki predstavnik i da nikada nije usvojena u relevantnom organu BiH, kao i da je nikada nije prihvatila Republika Srpska. 

Dodik je rekao da neće dozvoliti da srpski član Predsjedništva radi i djeluje pod zastavama BiH i Federacije BiH, a da njegove zastave nema. 

"Ja to neću", rekao je Dodik i dodao da ne bi prihvatio ni rješenje da nema nijedne zastave. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je da ne spori isticanje zastave BiH, ali da mora biti istaknuta i zastava Republike Srpske. 

"Ona je legitimna, potpuno legalna. Ustavni sud je razmatrao odlluku o simbolima i rekao da je zastava Republike Srpske legalna i da ne vrijeđa nikoga", napomenuo je Dodik. 

Dodik je zaključio da zastava Republike Srpske treba da bude tamo gdje je on. 

"Ja neću da budem ikebana, neko ko će dosadašnje nakaradne prakse primjenjivati", rekao je Dodik i dodao da BiH ima šansu ako je zemlja zajedničkih, čistih računa svih koji u njoj žive. 

Dodik je danas po prvi put istakao zastavu Republike Srpske u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, što nije bila praksa u mandatu dosadašnjeg srpskog člana Predsjedništva Mladena Ivanića.

Zastava Republike Srpske istaknuta je danas ispred kabineta predsjedavajućeg Dodika, kao i tokom ceremonije kada mu je novoimenovani ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević uručio akreditivno pismo. 

Dodik je ranije najavio da će u kabinet u Sarajevu unijeti zastavu Republike Srpske. 

Ovaj postupak predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika osudili su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva Šefik DŽaferović i Željko Komšić, navodeći da je to kršenje Zakona o zastavi BiH, te da, kako kažu, neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je iskazao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

Kabineti bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH zatražili su od Sekretarijata i Službe za protokol i ceremonijal Predsjedništva BiH da o ovom događaju sačine službenu zabilješku, nakon čega će biti preduzete sve neophodne pravne radnje da se nadležnim institucijama za provođenje zakona prijavi kršenje Zakona o zastavi BiH.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)