Reagovali Komšić i Džaferović

Dodik ispunio obećanje: Zastava Srpske u Predsjedništvu BiH

  • 23.11.2018. 19:10

Zastava RS prvi put se našla u svečanom salonu Predsjedništva BiH, baš kako je i obećao Milorad Dodik. Bila je istaknuta pored zastava Bosne i Hercegovine i zastave Srbije kada je predsjedavajući Dodik primio akreditivna pisma novoimenovanog ambasadora Srbije u BiH Aleksandra Đorđevića.  

Legitimni sam predstavnik srpskog naroda i RS, želim da se Srpska uvažava i zato počinjem od zastave, poručio je Dodik danas iz Istočnog Sarajeva.

"Nisam spreman da radim na štetu bošnjačkih ili hrvatskih naroda ili bilo kog građanina u BiH, ali itekako nisam spreman da RS čini bilo kakva nepravda i neuvažavanje stava. Počećemo od zastave, jer ona mora da bude unutra gdje ja sjedim ili imam sastanak, ne samo sa Predsjedništvom, nego i sa bilo kim ko dolazi", rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Pred kraj radnog vremena, stiglo je i saopštenje druga dva člana Predsjedništva. Šefik Džaferović i Željko Komšić. U zajedničkom saopštenju, pozivaju se na kršenje Zakona o zastavi BiH. U saopštenju navode da će preuzeti sve pravne radnje, a nisu izostali ni oštriji tonovi. 

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović neće tolerisati neodgovornost, bahatost i kršenje zakona koje je danas iskazano od strane predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Današnjim postupkom predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je oskrnavio ceremoniju predaje akreditivnih pisama i narušio međunarodni ugled Predsjedništva Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

Ono što je Dodik obećao i ispunio, zasmetalo je mnogima u Sarajevu. Komentari na društvenim mrežama i portalima ispod vijesti o tome da je zastava Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, broje se stotinama. 

"Ne budu li odgovarali odgovorni, onda Komšića i Džaferovića smijeniti.
- Pa, rekao je da će to uraditi, a Sarajlije se smijale. Čovjek što kaže, to i uradi, za razliku od drugih političara.
- RS je dio BiH, ne vidim ni jedan razlog da tu ne bude zastava RS. Jesmo li potpisali Dejton, jesmo!
- Bar je čovjek od riječi", neki su od komentara.

Zastava BiH koju je nametnuo visoki predstavnik nikada nije usvojena na relevantnim organima BiH, i nikada nije prihvaćena od RS, poručuje Dodik. Ipaka, kaže, ne smeta mu da bude pored zastave RS, gdje god on bude u Predsjedništvu. 

"Vi znate da je Ustavni sud BiH razmatrao odluku o simbolima i rekao da je zastava RS legalna i da nikoga ne vrijeđa, ta zastava mora da bude tamo gdje sam ja, jer ja neću da budem ikebana, neću da budem neko ko će dosadašnje nakaradne prakse primjenjivati i ja smatram da BiH ima šansu ukoliko je zemlja zajedničkih čistih računa svih u BiH", kaže Dodik.

Zastava RS istaknuta je i ispred kabineta srpskog člana Predsjedništva. Do sada, zastava je stajala samo u kabinetima njegovih prethodnika, a Milorad Dodik zastavu je istakao i na inauguraciji, prije tri dana. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.